Prețul în echilibrare a atins 10.000 lei/MWh duminica trecută, în prima zi cu prețuri spot negative la energie electrică, pe fondul recordului negativ de consum

Duminica trecută, care va fi una de neuitat multă vreme – au fost primele prețuri spot negative, consumul a scăzut la minimumul a cel puțin opt ani - a mai adus un lucru interesant în piața de enrgie: preț de minus 10.000 lei/MWh în piața de echilibrare.
Mihai Nicuţ - mie, 03 apr. 2024, 13:43
Prețul în echilibrare a atins 10.000 lei/MWh duminica trecută, în prima zi cu prețuri spot negative la energie electrică, pe fondul recordului negativ de consum

Duminica trecută, când a fost Paștele Catolic, consumul maxim instantaneu al României a coborât la 3.980 MW, la ora 14,37, acesta fiind cel mai mic consum întregistrat de România începând din 2016, cel puțin, după cum a declarat Martin Moise, președintele PATRES, patronatul regenerabililor.

Pe lângă alte nejunsuri și problema prețurilor spot negative, Moise la vorbit, la Solar Energy Bucharest Summit, despre situația care a apărut în piața de echilibrare de energie electrică.

“Ne-am uitat și în Piața de Echilibrare, acolo unde sunt penalizate diferențele între prognoza de producție și prognoza realizată sau cele între prognoza de consum și consumul realizat, practic toți clienții plătesc în final aceste prețuri din echlibrare.

În duminica de Paștele Catolic, sistemul energetic a fost pe surplus, progonoza de producție a fost mai mică decât producția, iar exedentul la nivel de sistem a ajuns la 200 MW, adică 5% dacă ne raportăm la cei 4.000 MW, ceea ce a dus la prețuri de minus 10.000 de lei/MWh în echilibrare. Și noi am pimit ordin de dispecer și am oprit parcuri”, a spus Moise, care a prezentat și un grafic cu prețurile din echilibrare.

După cum se vede în grafic, într-advăr prețul din intervalul 16.00-16.15 a fost de – 9.933 lei/MWh, dezechilibru pozitiv. Practic acești bani au fost primiți de producătorii care au putut să își reducă producția, echilibrând sistemul, și au fost plătiți fie de producătorii care, la acel moment au produs mai mult decât au notificat anterior, fie de furnizorii al căror consum al clienților a fost mai mic decât cel prognozat.

Martin Moise spune că situația ar trebui să dea de gândit autorităților, care “ar trebui să se uite la ce se întâmplă în piața de echilibrare”.

“Piața de echilibrare ar trebui să fie competivă, pe baza unei ordini de merit, dar nu prea este, este un grad mare de concentrare în piață, un singur actor, statul, este majoritar. Nu este sănătos, și noi (România – n.red.) tot amânăm cuplarea piețelor de echilibrare”.

Este de notorietate că cea mai activă în piața de echlibrare este Hidroelectrica, producătorul hidro având și posibilitatea tehnică de a acționa cel mai bine, atât la reducere cât și la creștere de putere. De altfel, poziția companiei pe această piață a făcut obiectul unei investigații din partea Consiliului Concurenței, iar, în 2020, compania și a luat și niște angajamente publice să nu depăşească un anumit nivel al preţului energiei electrice ofertate, dar la creştere de putere.

Nu putem ști încă dacă Hidroelectrica este cea are a primit acel preț duminică pentru reducerea de putere, pentru că în PE mai sunt totuși active și alte companii, ca Petrom, CE Oltenia, etc.

Martin Moise a atras atenția asupra efectului devastator pe care aceste dezechilibre le pot avea asupra producătorilor din fotovoltaic, mai ales a celor mici, prezentând niște cifre: Din cele 2.972 de intervale de decontare (15 minute) din luna martie, în 1.299 de intervale a fost producție de energie fotovoltaică. În nu mai puțin de 1.056 de ore, adică 81% din intervalele cu producție fotovoltaică, prețul din piața de echilibrare a fost negativ. Astfel, dacă producția efectiv realizată a depășit prognoza, acest dezechilibru pozitiv s-a plătit. Iar uneori prețurile sunt la niveluri foarte mari.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...