Prețul reglementat al energiei electrice pentru populație scade cu 1,9% de la 1 iulie – ANRE

Energia electrică vândută în regim reglementat celor 6 milioane de consumatori casnici se ieftinește cu 1,9% de la 1 iulie.
Economica.net - lun, 29 iun. 2020, 10:10
Prețul reglementat al energiei electrice pentru populație scade cu 1,9% de la 1 iulie – ANRE

Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanță obligați (care asigură 99.9 % din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți  casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%, potrivit unei informări a ANRE.

ANRE arată că energia pentru populație va proveni, în perioada 1 iulie-31 decembrie, de la Nuclearelectrica, Hidroelectrica S.A., OMV Petrom, și Complexul Energetic Oltenia S.A. Autoritatea a stabilit prețuri de furnizare reglementată pentru șapte furnizori de ultimă instanță:

1.           CEZ Vânzare S.A.

2.           Electrica Furnizare S.A.

3.           E.ON Energie România S.A.

4.           Enel Energie S.A.

5.           Enel Energie Muntenia S.A.

6.           Engie România S.A.

7.           Tinmar Energy S.A.

De la 1 ianuarie piața se liberalizează

ANRE amintește că intervalul 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

„Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă şi modalităţile de informare a clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.)”, mai spun reprezentanţii ANRE.

De asemenea, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”. Acest instrument, independent şi necomercial, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip. 

Știrea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...