Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa

Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record: peste 2.700 de lei, adică 554 de euro/MWh pentru energia tranzacționată azi și livrată mâine. Și prețurile din Europa sunt la niveluri mari, șocante pe unele piețe, unde s-a ajuns la peste 800 de euro/MWh.
Mihai Nicuţ - mar, 16 aug. 2022, 15:43
Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 17 augist 2022, este de 2.709 lei/MWh.  Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în data de 8 martie 2022, și a fost de 2.673 lei/MWh.

În euro, prețul pieței spot de la București este de 554 de euro/MWh, preț care este întâlnit și pe unele piețe de lângă noi.

De fapt, prețurile spot pentru energia livrată mâine sunt mari în aproape toată Europa. Prețuri de peste 550 de euro MWh sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța. În țările baltice s-a ajuns la prețuri de peste 800 de euro/MWh. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt și de patru ori mai mici (139 de euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

Revenind la piața românească, prețul record pentru energia livrată mâine este înregistrat în condițiile în care se importă energie electrică din Bulgaria, la maximumul posibil al rețelei, în marea majoritate a intervalelor orare (la puteri de 1.300 MW), iar o parte din ea curge în rețeaua ungară. Asta pentru că prețul spot al energiei în Bulgaria pentru ziua de mâine este de doar 417 euro/MWh, deci mult sub cel de pe celelalte piețe.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori)  – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

Citește și:

Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmaţiilor armatei ruse, transmite dpa, potrivit Agerpres....
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării ...