Preţul aurului este în pragul prăbuşirii. Piaţa ameninţă pragul de 1.000 USD. Investitorii caută plasamente mai profitabile

Cotaţiile aurului atacă pragurile minime şi ţinteşte spre 1.000 de dolari pe uncie, ca urmare a dezinteresului tot mai mare al investitorilor şi speculatorilor globali. Luni preţul a scăut cu peste 4%, până la 1.097 dolari / uncie. Cauza imediată este perspectiva tot mai certă ca FED (banca centrală a SUA) să decidă,  în sfârşit, prima creştere a dobânzii, adică scumpirea dolarului. Ceea ce înseamnă mai puţini dolari pe aceeaşi cantitate de aur. Cauza fundamentală ar putea fi aceea că statutul aurului, de refugiu de vreme rea, îşi pierde din actualitate şi investitorii caută plasamente mai profitabile.
Adrian N. Ionescu - Dum, 19 iul. 2015, 19:47
Preţul aurului este în pragul prăbuşirii. Piaţa ameninţă pragul de 1.000 USD. Investitorii caută plasamente mai profitabile

Piaţa aurului trece prin momente grele. Vineri după amiază scădea până aproape de 1.140 de dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame), adică la minimul ultimelor opt luni, după o scădere de 2% numai în această săptămână.

Mult mai relevant pentru tendinţa aurului este că, în cele opt luni, preţurile s-au mai apropiat de pragurile actuale actuale, testându-le soliditatea. Mai mult,  niveluri atât de scăzute ca acestea s-au mai înregistrat doar acum cinci ani, dar atunci au fost traversate în sens invers, în creştere accelerată şi în plină panică a crizei.

Altfel spus, se pare că ne aflăm într-o situaţie total opusă aceleia în care investitorii să se refugieze în aur. De peste trei ani, aurul se află pe o tendinţă  de scădere implacabilă.

„Din punct de vedere tehnic, aurul arată foarte vulnerabil, riscând scaderi spre 1.125, 1.070 şi eventual chiar în apropiere de 1.000 dolari / uncie”, a declarat Claudiu Cazacu, analistul şef al casei de brokeraj XTB România, răspunzând la întrebările ECONOMICA.NET.

 

„Pe parcursul următoarelor săptămâni, aurul şi argintul vor coborî la cotaţii semnificativ mai mici decât cele curente. Nu m-ar mira să vedem 1.000 dolari / uncie de aur şi 10 dolari /uncie de argint”, scrie la rândul lui analistul Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville, în cel mai recent comentariu al său (din 16 iulie).  Are şi acum dreptate.

Căderea spre 1.000 de dolari / uncie ar certifica, însă, pericolul de transformare a tendinţei de scădere în prăbuşire. Deocamdată, scăderea pare mai curând dictată de ordine de limitare a pierderilor (tip stop – loss), dar dacă preţurile scad sub suportul actual de la 1.140 de dolari, scăderile ar putea deveni mai abrupte, potrivit analiştilor tehnici occidentali, citaţi de Reuters.

„Aceasta nu ar însemna însă că, pe termen lung, aurul nu se află la cotaţii atractive”, adaugă Claudiu Cazacu.

Cauze şi alternative

Preţul aurului este pe cale să se prăbuşească, dar nu în lei şi probabil că nici în euro, ci în dolari. În lei aurul încă se scumpeşte, pentru că dolarul se scumpeşte faţă de lei. Aurul a câştigat circa 3,5% în acest an, până la 149,05 lei / gram, dar leul a pierdut 6% până la 4,0584 lei / dolar, vineri după prânz.  Asta înseamnă exact 1.142 dolari / uncie, exact la cât se cota aurul, tot atunci, pe piaţa globală.

Dolarul se scumpeşte (nu numai în România) pentru că de la Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA), se aşteaptă creşterea dobânzii de referinţă la dolar, pentru prima dată de dinainte de criză încoace. Dolarul va deveni mai atractiv, deci mai scump şi aurul va costa mai puţini dolari din această cauză.

 

Calculul tehnic de mai sus este dublat însă şi de argumente fundamentale defavorabile aurului. Metalul preţios nu mai este atractiv ca refugiu de vreme rea pe pieţe şi nici marii speculatori nu mai au de ce să mizeze pe această presupusă atracţie.

„Vremea” se îmbunătăţeşte sensibil în economia americană, din moment ce FED va începe cât de curând să crească dobânda, fără să se mai teamă că afacerile şi economia vor fi descurajate din această cauză, ci normalizând astfel piaţa monetară, pe care banii trebuie să înceteze să mai fie aproape gratis.

FED ar putea fi încurajată să crească dobânda şi de evoluţiile de la bursele de acţiuni, ale căror preţuri se menţin la niveluri ridicate, în apropierea maximelor istorice. Cine dă bani mai mulţi pe acţiuni mizează pe creşterea economică, adică pe profituri mai mari ale companiilor (în ciuda scumpirii relative a finanţării lor prin credite), deci pe dividende mai mari.

„Aurul scade fiindcă se apropie normalizarea dobânzilor în SUA. Janet Yellen a semnalat clar că acest lucru se poate face anul acesta. Plasamentele financiare devin mai atractive decât un activ care oferă protecţie la inflaţie ori risc sistemic. Aceasta ultimă componentă a fost restrânsă şi prin sperata îndepartare a posibilităţii ieşirii Greciei din zona Euro”, spune analistul de la XTB.

Cine s-ar mai refugia în plasamente în aur, dacă oportunităţile sunt în altă parte. Cu dobânzi mai mari la dolari cererea de dolari va creşte (inlusiv pentru că va creşte cererea de titluri de stat în dolari).

Cu această perspectivă, aurul devine tot mai puţin atractiv ca obiect de investiţie (speculaţie) financiară, bazată pe statutul de refugiu.

Rezervele şi surprizele nu trebuie excluse, însă. Toate bune, dar asta „nu înseamnă automat că aurul se va prăbuşi”, ci mai curând că „echilibrul acestei piete devine tot mai fragil”, precizează analistul de la Tradeville.
 
AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...