1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

News

Posesorii de mașini electrice vor afla de la stațiile de încărcare cât i-ar fi costat să meargă cu o mașină pe carburant standard

Începând cu luna iunie anul curent, posesorii de autoturisme electrice vor putea face mult mai ușor comparații între prețul plătit de ei pentru curent și costurile cu combustibilul suportate de conducătorii mașinilor pe benzină sau motorină. Potrivit unui Regulament UE, la fiecare stație de încărcare vor trebui să se afișeze și prețurile celorlalți combustibi. 

23 feb, 2020 | ECONOMICA.net

De la începutul lunii iunie 2020, în România, ca și în celelalte state membre, posesorii de autoturisme electrice vor trebui informați despre costurile combustibilului folosit de ei (curent electric) în comparație cu prețul altor combustibili, după cum indică un Regulament al Comisiei Europene (732/2018) ce se va aplica de la acea dată. 

Prețurile vor fi afișate în stațiile de alimentare într-o formă care să le permită consumatorilor compararea simplă între costul cu asigurarea combustibilului pentru aceste vehicule și costul cu combustibilul pentru celelalte tipuri de autoturisme.

Prețurile vor fi exprimate în moneda aplicabilă (lei în cazul României) înmulțit cu consumul de combustibil per 100 de km.  Prețul combustibililor în unități convenționale luat în considerare este prețul mediu pe cel mult ultimul trimestru calendaristic precedent datei efectuării calculului.

"Metodologia oferă, în scopul afișării în stațiile de alimentare cu combustibili, calculul de bază care permite o comparare a prețurilor, pe baza unor eșantioane de modele de autoturisme care sunt stabilite de statele membre și care sunt comparabile cel puțin în ceea ce privește masa și puterea, dar care utilizează combustibili diferiți", se explică în Regulament.

"La afișarea prețurilor combustibililor într-o stație de alimentare cu combustibil ar trebui să fie posibilă comparația prețului pe unitate în raport cu combustibilii convenționali, cum ar fi „echivalent 1 litru de benzină”, în scop informativ", se mai precizează În Regulament.

Comisia analizează noi metode de transparentizare a costului cu combustibilii

În această perioadă, Comisia desfășoară un program de susținere a statelor membre pentru a putea aplica dispozițiile acestui regulament până la data stipulată.

La nivelul Comisiei sunt însă discuții pentru a aduce îmbunătățiri Directivei ce stă la baza transparentizării prețurilor la combustibili (Directiva 94/2014). Astfel, cel mai probabil în orima jumătate a acestui an, europarlamentarii vor lansa o consultare publică pe această temă.

"În cazul în care evaluarea Directivei 2014/94 / UE confirmă existența unor deficiențe, spre exemplu în ceea ce privește transparența prețurilor la stațiile de reîncărcare electrică accesibile publicului, Comisia va decide ce acțiuni ar fi adecvate și le va reglementa prin modificarea Directivei", se arată într-un răspuns al Comisiei Europene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO