Preţul energiei pe piaţa spot de la Bucureşti aproape s-a dublat în august. Care sunt cauzele

În ultimele zile, preţurile din piaţa spot de la Bucureşti au ajuns la peste 300 de lei/MWh, în condiţiile în care la începutul lunii august acelaşi tip de energie se vindea cu circa 160 de lei.
Mihai Nicuţ - mar, 21 aug. 2018, 13:20
Preţul energiei pe piaţa spot de la Bucureşti aproape s-a dublat în august. Care sunt cauzele

Preţurile de pe piaţa spot a energiei electrice de la Bucureşti (Piaţa pentru Ziua Următoare-PZU), administrată de Operatorul Comercial al Pieţei (OPCOM) cresc de mai multe săptămâni. Potrivit datelor OPCOM, preţul mediu al energiei vândute în bandă era, pentru data de 22 august, de 313 lei/MWh, în uşoară scădere faţă de preţul din 21 august (322 de lei).

La jumătatea săptămânii trecute, pe 15 august, preţul mediu al energiei vândute în bandă era de doar 226 de lei, iar la începutul lunii august, preţul era de doar 166 de lei, pentru acelaşi tip de energie.

Pentru energia livrată în vârf (orele 09-22), preţul mediu pe PZU era de 184 de lei la începutul lunii, 208 lei la 15 august, pentru ca, la 22 august să ajungă la 346 de lei MWh. În mod tradiţional, cea mai scumpă energie care se tranzacţionează este cea aferentă orei 21.00. În data de 22 august, preţul la acest interval orar sărise de pragul de 400 de lei/MWh (406 lei), preţ care nu a mai fost atins de multă vreme pe piaţa spot.

Românii care îşi pun panouri fotovoltaice primesc 20.000 de lei de la stat. A apărut Ghidul de Finanţare. Ce aveţi de făcut

De ce cresc preţurile

„Este o problemă cu Dunărea, este mai scăzută, eolienele nu au prea funcţionat în această perioadă şi aceasta este cauza. S-au mai văzut astfel de puseuri de preţ, dar problema este că pe toate platformele OPCOM preţurile sunt în creştere până la sfârşitul anului. Cred că vom mai avea scăderi, dar nu cred că vom mai ajunge la nivelurile de la începutul verii”, ne-a declarat Petre Stroe, CEO al MET Holding, unul dintre cei mai mari furnizori privaţi şi traderi de pe piaţa românească.
Pe de altă parte, alte voci din piaţă spun că preţurile au mai crescut şi ca urmare a creşterii de pe alte pieţe europene (cea românească este cuplată) dar şi pe fondul unei creşteri a consumului, generată de temperaturile mai ridicate.

Creşterile de preţ de pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.

Potrivit datelor Transelectrica, în 20 august (ultimele cifre disponibile înainte de publicarea acestui text), consumul de energie electrică al României mediu orar a fonst de 6.651 MW, iar puterea medie produsă a fost de 6.628 MW, România importând energie la o putere orară medie de 22 MW.

Te-ar mai putea interesa și
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat de Comisia Europeană, prevede construirea a 429 de kilometri de autostradă din A7, A8, A1 și A3. Dintre acestea, România are......
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,69% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 23 martie 2021. Şi indicele ...
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce se va pune în loc și când
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce ...
“Phase-out coal” va fi în România în 2032, dar majoritatea centralelor pe cărbune se vor închide până la finalul ...
Bucureştiul, aproape de carantină de noapte. Rata de infectare a crescut la 5,57 la mia de locuitori – 28.09.2021
Bucureştiul, aproape de carantină de noapte. Rata de infectare a crescut la 5,57 la mia de locuitori – 28.09.2021
Rata de incidentă din Bucureşti a crescut, din nou, până la 5,57 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, a anunţat ...