Preţul gazelor pe piaţa europeană cunoaşte cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an

 Preţul de referinţă la gaze naturale în Europa şi-a continuat marţi scăderea, înregistrând cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimul an, pe măsură ce se înmulţesc livrările de gaze lichefiate din SUA, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 28 dec. 2021, 13:02
Preţul gazelor pe piaţa europeană cunoaşte cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut marţi cu 8,3%, ajungând în jurul orei 9:50 la 98 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a cincea zi consecutivă de scădere. Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei.

De asemenea, traderii urmăresc cu atenţie dacă Rusia este dispusă să rezerve capacităţi pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie. Rezultatele licitaţiei pentru rezervarea de capacităţi de tranzit, care va avea loc marţi, vor oferi un indiciu cu privire la planurile grupului rus Gazprom PJSC’s pentru luna ianuarie.

Potrivit Bloomberg, numărul de cargouri încărcate cu gaze lichefiate din SUA care se îndreaptă spre porturile europene a crescut cu peste o treime în ultimele zile. În prezent, sunt 20 de nave încărcate cu gaze lichefiate care se îndreaptă spre Europa, faţă de 15 cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. În plus, alte 14 nave se îndreaptă în Europa în timp ce îşi aşteaptă ordinele finale de marş.

Europa atrage mai multe livrări de gaze lichefiate într-un moment în care marii cumpărători din Asia optează pentru folosirea stocurilor lor în această iarnă în loc să achiziţioneze noi cantităţi. În plus, prognozele referitoare la evoluţiile meteo favorabile pentru o mare parte a Europei pe perioada următoarei săptămâni vor limita cererea de energie. Cu toate acestea piaţa rămâne tensionată deoarece prognozele arată că temperaturile vor scădea sub nivelul normal în a doua săptămână a lunii ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...