Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie – XTB

Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie, iar scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză a brokerului XTB, remisă, joi, AGERPRES.
AGERPRES - joi, 03 mart. 2022, 14:03
Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie - XTB

Energia obţinută din petrol sau gaze naturale este foarte mult în discuţie zilele acestea, în condiţiile conflictului din Ucraina, însă nu e singura resursă pentru care pieţele se înfruntă, atrage atenţia Claudiu Cazacu, Consulting Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe pieţele internaţionale.

Mărfurile tranzitate prin Marea Neagră sunt variate, de la metale industriale şi produse chimice până la materii prime agricole, în ponderi semnificative pentru echilibrul pieţelor globale.

Ele sunt şi mai importante într-o perioadă când setea de materii prime este mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar şi a unui impuls al inflaţiei.

Pe lângă gaze naturale şi petrol, grâul, porumbul şi alte mărfuri agricole sunt puternic influenţate de evenimentele din regiunea Mării Negre. În plus, indirect, prin exportul de îngrăşăminte, regiunea are de asemenea un cuvânt de spus în piaţa agricolă globală.

Rusia este primul exportator mondial de grâu. Împreună, Rusia şi Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieţei de cereale în general, prin porumb, grâu şi soia.

Ucraina e între primii 10 producători mondiali de soia. Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producţia, în timp ce atât transportul unor cantităţi uriaşe, cât şi abilitatea de a face plăţi şi a opera cu scrisori de garanţie pot pune probleme în aprovizionarea normală.

Pe piaţa europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 de euro. În cazul grâului tranzacţionat futures în SUA, preţul a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aproximativ 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).

Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie, însemnând o apreciere de 40%. Creşterile sunt neobişnuit de puternice, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp.

Traderii au nervii întinşi şi au o grea misiune în a anticipa mişcările viitoare, atunci când factorii de efect esenţial nu sunt de natură economică sau nu ţin de starea vremii, ci de ordin geopolitic. Pieţele reacţionează la posibilitatea limitării ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.

Pe lângă sancţiuni, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat de operaţiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au întârzieri sau au fost suspendate, iar Rusia şi Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu şi porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, până la notificări ulterioare.

Între preocupările pieţelor, se numără faptul că pe lângă livrarea fizică, plăţile se fac cu greutate, în urma restricţiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele bănci ruseşti.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, scrisorile de garanţie nu sunt considerate îndestulătoare, iar anumite firme nu vor să încarce resursele în vase, în lipsa lor, potrivit unor raportări de săptămâna trecută.

Turcia importă aproximativ jumătate din necesarul de grâu şi 85% din acesta provine din Rusia şi Ucraina. În condiţiile economice dificile din ţară, odată cu deprecierea lirei turceşti, cozile pentru pâine la preţuri subvenţionate s-au înmulţit în capitală.

Egiptul a avertizat asupra dificultăţilor de aprovizionare şi a anunţat că e în căutare de alternative. Ţara a importat 6,1 milioane de tone de grâu, din care 4,2 milioane de tone din Rusia şi 651 mii de tone din Ucraina.

Dacă în anumite limite energia sau alte produse pot fi înlocuite, grânele au nivelul de prioritate de vârf.

„În condiţiile în care confruntările continuă mai mult de câteva săptămâni, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale, deja foarte ridicate în raport cu anul trecut, pentru grâu, şi peste 15% pentru porumb, în estimarea noastră iniţială. Cu toate acestea, foarte probabil parcursul nu va fi unul liniar, lipsit de corecţii episodice şi în general de o volatilitate la niveluri foarte ridicate”, arată analiza XTB.

Acesta nu este, totuşi, cel mai pesimist scenariu. Dacă am vedea restricţii la livrare sau alte sancţiuni care să blocheze mare parte din exporturile de grâu ale Rusiei, ori o afectare directă a recoltei şi posibilităţii de a exporta din Ucraina, am putea asista la creşteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în cazul unei blocade a porturilor ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...