Preţul Nuclearelectrica, cu 5,6% peste cel din ofertă, în prima zi la bursă. Câţi bani sunt în piaţă

Valoarea Nuclearelectrica a crescut cu până la 5,6% faţă de preţul de adjudecare al ofertei publice recent încheiate, în prima zi de tranzacţionare la Bursă. În primele 10 minute, preţurile au variat între 11,51 şi 11,59 lei / acţiune. Apoi au ajuns la un maxim de 11,83 şi la o medie de 11,61. Se tranzacţionează de fapt aşa numitele drepturi de alocare, titluri care dau dreptul de proprietate asupra acţiunilor producătorului de electricitate. În urma ofertei au rămas necheltuite circa 215 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - vin, 04 oct. 2013, 07:21
Preţul Nuclearelectrica, cu 5,6% peste cel din ofertă, în prima zi la bursă. Câţi bani sunt în piaţă

„S-au tranzacţionat 170.000 de drepturi de alocare Nuclearelectrica (SNN) în primele 10 minute. Cred că va fi o cerere destul de mare, având în vedere suprasubscrierea, mai ales în prima zi, până se stabilizează piaţa“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Drepturile de alocare Nuclearelectrica (simbol SNN3001) au fost puse în circulaţie în locul acţiunilor SNN, până când vor fi înregistrate cele rezultate din majorarea de capital realizată prin oferta publică recent încheiată.

Preţurile de piaţă din primele 10 minute de tranzacţii, de peste 11,5 lei / titlu, au fost cu peste 2,6% mai mari decât preţul la care s-a adjudecat oferta. 

Trei sferturi de oră mai târziu preţurile deja treceau peste 11,5 lei / titlu.

Preţul de piaţă este însă superior cu peste 11% celui adjudecat, pentru investitorii mici care au subscris în primele 3 zile ale ofertei, în urma discountului prevăzut de prospectul de emisiune.

Investitorii care nu au apucat să cumpere acţiuni Nuclearelectrica (SNN) atât cât şi-au dorit mai au circa 215 milioane de lei din banii blocaţi în acest scop, potrivit regulilor ofertei şi calculelor ECONOMICA.NET.

Oferta publică iniţială a Nuclearelectrica s-a  încheiat cu o suprasubscrierea de 5,6 ori pe segmentul investitorilor mici şi de 2,3 ori pe segmentul de retail.

Totodată, investitori mici şi mijlocii au subscris acţiunile dorite la preţul fix de 15 lei / acţiuni, potrivit regulilor ofertei, ceea ce înseamnă că au avut blocaţi aceşti bani pe parcursul ofertei. S-au cerut cu peste 10 milioane de acţiuni în plus faţă de ofertă numai pe tranşa investitorilor mici, de unde rezultă că peste 153 de milioane de lei, diponibile pentru achiziţii de acţiuni Nuclearelectrica, au rămas neconsumate numai din suprasubscriere.

Se mai adaugă alte circa 12 milioane de lei rămaşi din discountul aplicat preţului de vânzare pentru investitorii mici, ca şi circa 50 de milioane de lei  blocaţi şi neconsumaţi ca urmare a suprasubscrierii pe tranşa investitorilor mijlocii.

Compania a atras 281,8 milioane de lei (63 milioane de euro) din vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni de 10%. Titlurile Nuclearelectrica intră astăzi la tranzacţionare sub simbolul SNN.

Drepturile de alocare

 Drepturile de alocare sunt instru­mente care ţin locul acţiunilor până la înregistrarea şi intrarea acestora în Depozitar, respectiv în conturile investitorilor. Este necesară mai întâi înregistrarea la Registrul Comerţului a majorării de capital realizată de Nuclearelectrica prin oferta publică.

Înregistrarea poate dura până la două luni şi, de aceea, drepturile de alocare dau posibilitatea tranzacţionării acţiunilor, respectiv a drepturilor de proprietatea asupra lor. Cine îşi vinde drepturile de alocare îşi vinde, de fapt, la acţiunile cumpărate în ofertă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...