Preţul Nuclearelectrica, cu 5,6% peste cel din ofertă, în prima zi la bursă. Câţi bani sunt în piaţă

Valoarea Nuclearelectrica a crescut cu până la 5,6% faţă de preţul de adjudecare al ofertei publice recent încheiate, în prima zi de tranzacţionare la Bursă. În primele 10 minute, preţurile au variat între 11,51 şi 11,59 lei / acţiune. Apoi au ajuns la un maxim de 11,83 şi la o medie de 11,61. Se tranzacţionează de fapt aşa numitele drepturi de alocare, titluri care dau dreptul de proprietate asupra acţiunilor producătorului de electricitate. În urma ofertei au rămas necheltuite circa 215 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - vin, 04 oct. 2013, 07:21
Preţul Nuclearelectrica, cu 5,6% peste cel din ofertă, în prima zi la bursă. Câţi bani sunt în piaţă

„S-au tranzacţionat 170.000 de drepturi de alocare Nuclearelectrica (SNN) în primele 10 minute. Cred că va fi o cerere destul de mare, având în vedere suprasubscrierea, mai ales în prima zi, până se stabilizează piaţa“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Drepturile de alocare Nuclearelectrica (simbol SNN3001) au fost puse în circulaţie în locul acţiunilor SNN, până când vor fi înregistrate cele rezultate din majorarea de capital realizată prin oferta publică recent încheiată.

Preţurile de piaţă din primele 10 minute de tranzacţii, de peste 11,5 lei / titlu, au fost cu peste 2,6% mai mari decât preţul la care s-a adjudecat oferta. 

Trei sferturi de oră mai târziu preţurile deja treceau peste 11,5 lei / titlu.

Preţul de piaţă este însă superior cu peste 11% celui adjudecat, pentru investitorii mici care au subscris în primele 3 zile ale ofertei, în urma discountului prevăzut de prospectul de emisiune.

Investitorii care nu au apucat să cumpere acţiuni Nuclearelectrica (SNN) atât cât şi-au dorit mai au circa 215 milioane de lei din banii blocaţi în acest scop, potrivit regulilor ofertei şi calculelor ECONOMICA.NET.

Oferta publică iniţială a Nuclearelectrica s-a  încheiat cu o suprasubscrierea de 5,6 ori pe segmentul investitorilor mici şi de 2,3 ori pe segmentul de retail.

Totodată, investitori mici şi mijlocii au subscris acţiunile dorite la preţul fix de 15 lei / acţiuni, potrivit regulilor ofertei, ceea ce înseamnă că au avut blocaţi aceşti bani pe parcursul ofertei. S-au cerut cu peste 10 milioane de acţiuni în plus faţă de ofertă numai pe tranşa investitorilor mici, de unde rezultă că peste 153 de milioane de lei, diponibile pentru achiziţii de acţiuni Nuclearelectrica, au rămas neconsumate numai din suprasubscriere.

Se mai adaugă alte circa 12 milioane de lei rămaşi din discountul aplicat preţului de vânzare pentru investitorii mici, ca şi circa 50 de milioane de lei  blocaţi şi neconsumaţi ca urmare a suprasubscrierii pe tranşa investitorilor mijlocii.

Compania a atras 281,8 milioane de lei (63 milioane de euro) din vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni de 10%. Titlurile Nuclearelectrica intră astăzi la tranzacţionare sub simbolul SNN.

Drepturile de alocare

 Drepturile de alocare sunt instru­mente care ţin locul acţiunilor până la înregistrarea şi intrarea acestora în Depozitar, respectiv în conturile investitorilor. Este necesară mai întâi înregistrarea la Registrul Comerţului a majorării de capital realizată de Nuclearelectrica prin oferta publică.

Înregistrarea poate dura până la două luni şi, de aceea, drepturile de alocare dau posibilitatea tranzacţionării acţiunilor, respectiv a drepturilor de proprietatea asupra lor. Cine îşi vinde drepturile de alocare îşi vinde, de fapt, la acţiunile cumpărate în ofertă.

Te-ar mai putea interesa și
Prosumatorii ar putea beneficia de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile lor – proiect PNL
Prosumatorii ar putea beneficia de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile lor – ...
Prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile ar putea beneficia de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile acestora, nu......
Jianu, CNIPMMR: Discuţiile pe salariul minim trebuie să continue. Obiectivul e ca mai mulţi bani să rămână la angajaţi
Jianu, CNIPMMR: Discuţiile pe salariul minim trebuie să continue. Obiectivul e ca mai mulţi bani să rămână la angajaţi
Discuţiile privind salariul minim pe economie trebuie să continue, iar noi am cerut suplimentar ca 250 de lei să fie neimpozabili ...
Angajaţii plătiţi cu salariul minim în 2023 vor primi 200 de lei net lunar, bani pentru care nu se plătesc impozit şi contribuţii sociale, dar care se vor lua în calcul la stabilirea pensiei – ultima formă a OUG
Angajaţii plătiţi cu salariul minim în 2023 vor primi 200 de lei net lunar, bani pentru care nu se plătesc impozit şi ...
Proiectul de OUG care reglementează condiţiile în care firmele vor acorda suma de 200 de lei net angajaţilor încadraţi ...
Enel a găsit doi cumpărători pentru activele din Chile – Reuters
Enel a găsit doi cumpărători pentru activele din Chile – Reuters
Sonnedix şi Cubico, doi dezvoltatori de energie regenerabilă, concurează pentru achiziţionarea activelor din domeniul ...