Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, după ce Arabia Saudită şi-a redus producţia

Preţul petrolului a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din februarie 2020, după ce Arabia Saudită a fost de acord să-şi reducă producţia mai mult decât se estima, chiar dacă luni grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, precum Rusia, nu a reuşit să ajungă la un compromis, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 06 ian. 2021, 08:22
Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, după ce Arabia Saudită şi-a redus producţia

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu aproape 1%, la 54,09 dolari, cel mai ridicat nivel din 6 februarie 2020, după ce marţi a înregistrat o creştere cu 4,9%.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna februarie a urcat la 50,24 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din 26 februarie 2020, apoi a scăzut sub 50 de dolari. Marţi, cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a crescut cu 4,6%.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a fost de acord marţi, după discuţiile din cadrul OPEC+, să facă reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, de un milion de barili pe petrol pe zi (bpd) în februarie şi martie.

În condiţiile extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi înăspririi restricţiilor, cererea de ţiţei scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei.

Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.

Luni, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că OPEC+ ar trebui să dea dovadă de prudenţă, în pofida unui context în general optimist de pe piaţă, întrucât cererea pentru combustibili rămâne fragilă şi este posibil să apară noi tulpini de coronavirus.

Divergenţele dintre Arabia Saudită şi Rusia, cei doi lideri de facto ai OPEC+, reflectă priorităţile diferite ale celor două state. Autorităţile de la Riad sunt îngrijorate să nu afecteze revenirea pieţei petroliere, în timp ce Moscova nu vrea să ofere rivalilor spaţiul necesar pentru o majorare a producţiei.

Începând din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...