1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Preţul petrolului şi al cuprului riscă o scădere de 25% dacă percepţia investitorilor se va schimba - Barclays

Mărfurile au fost printre cele mai atractive active de la începutul acestui an, dar preţurile unor resurse naturale precum petrolul şi cuprul riscă o scădere de până la 25% în absenţa unei îmbunătăţiri reale a condiţiilor din pieţe, avertizează analiştii băncii britanice Barclays, transmite MarketWatch.

29 mar, 2016 | NEWS.ro

Preţurile petrolului ar putea reveni sub nivelul de 30 de dolari pe baril, iar cotaţia cuprului la un minim de 4.000 de dolari tona, dacă percepţia investitorilor se va schimba.

”Aprecierea recentă a preţurilor nu pare să fie foarte bine fondată pe indicatorii fundamentali, iar tendinţa ascendentă ar putea fi dificil de menţinut, astfel că există riscul ca orice factor negativ să determine retragerea investitorilor”, se arată într-o notă a analiştilor conduşi de Kevin Norish.

Analiştii avertizează că există mai multe motive de a crede că fluxurile de investiţii s-ar putea inversa în curând.

Petrolul WTI, de referinţă în SUA, şi petrolul Brent, de referinţă la Londra, au început anul cu scăderi semnificative, dar încrederea investitorilor a revenit la jumătatea lunii februarie, susţinută de aşteptările că producătorii vor colabora pentru oprirea declinului.

Deprecierea dolarului şi comentariile mai precaute ale Rezervei Federale au contribuit la revenirea cotaţiilor.

Cotaţia petrolului WTI a urcat cu 4,5% de la începutul anului, la 38,7 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a crescut în trei luni cu 7,4%, la 40,04 dolari pe baril.

În cazul cuprului, a avut loc o creştere de 3,5% a preţului în acerst an, la aproximativ 4.900 de dolari tona.

Interesul investitorilor pentru piaţa mărfurilor nu se bazează însă pe o strategie pe termen lung ci pe pariuri pe termen scurt, consideră analiştii băncii Barclays.

Ei au subliniat faptul că pieţele petrolului şi cuprului au încă probleme din cauza supraofertei şi a stocurilor excesive.

Barclays anticipează că preţurile petrolului vor fi la un nivel mediu de 34 de dolari pe baril în trimestrul al doilea şi vor reveni la 45 de dolari pe baril în trimestrul patru.

Analiştii Citigroup anticipează la rândul lor condiţii dificile pe piaţa petrolului în trimestrul al doilea, dar sunt mai optimişti pentru întreg anul.

Într-o notă publicată marţi, analiştii Citigroup anticipează că preţurile petrolului vor urca până la 50 de dolari pe baril până la sfârşitul anului 2016 şi sunt optimişti în privinţa perspectivelor producătorilor de ţiţei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO