Prețuri record la porumbul românesc. S-a ajuns la maximul ultimilor șapte ani

Valoarea porumbului românesc urmează trendul internațional și depășește pragul de 240 de euro tona în portul Constanța. Este cel mai mare preț din 2013 încoace. Trendul este ascendent pentru toate celelalte cereale.
Alina Stanciu - lun, 10 mai 2021, 22:10
Prețuri record la porumbul românesc. S-a ajuns la maximul ultimilor șapte ani

Prețul FOB (preț free on board, la granița statului care exportă, ce include costul transportului până la îmbarcare și taxele aferente) al porumbului în portul Constanța a ajuns în data de 6 mai la 243 de euro tona, un record din 2013 încoace, conform analizelor Economica pe baza datelor Comisiei Europene. Vorbim despre o creștere de 41,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut și cu 55,7% peste nivelul din 2019.

În ceea ce privește prețul DEPSILO (departure from silo, incude prețul de depozitare și transport), acesta a ajuns în perioada analizată la 190 de euro pe tona în Oltenia, după ușoare fluctuații. Maximul a fost atins la finalul lui martie, când tona de porumb s-a vândut în medie cu 205 euro.

„Prețul urmează tendința internațională. Este vorba despre un deficit de ofertă în raport cu cererea. (…) Este o veste bună pentru fermierii care nu au vândut deja marfa, o veste și mai bună pentru traderii de cereale, dar nu așa bună pentru consumatorii finali. Este o presiune pe inflație și sperăm la un echilibru în a doua parte a anului, dar momentan este prea devreme pentru a ne pronunța. Pornim însă de la premisa că prețurile nu vor mai ajunge la nivel anului trecut, ceea ce înseamnă că fermerii români au șansa unor prețuri mai bune la recolta din acest an”, a explicat pentru Economica Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB România.

Potrivit acestuia, dezechilibrul dintre cerere și ofertă a apărut mai ales urmare a cererii foarte mari din China care își reface fermele de porcine grav afectate de pesta porcină africană. În plus, au apărut surprize în legătură cu suprafețele cultivate în SUA și este pusă sub semnul întrebării recolta din Brazilia.

“Peste toate acestea se suprapun și activitățile speculatorilor care încearcă să se miște în trend. Este greu de spus ce se va întâmpla, dar este suprinzător că piața se ține bine”, mai crede Cazacu.

În SUA, prețul a sărit de 320 de euro tona

Costul unei tone de porumb în regiunea Gulf din SUA a ajuns la 324 de euro, un record din 2013 încoace, în timp ce la Marea Neagră marfa se vindea cu 291 de euro tona, iar la Bordeaux cu 314 euro tona.

În Europa, conform datelor Comisiei Europene, cel mai mare preț este la Lisabona, de 270 de euro preț DEPPORT, iar cel mai mic, de 179 de euro, la Bratislava.

România este cel mai mare producător al UE, cu o cotă de piață de 20% conform estimărilor pentru 2021/2022. Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) România va produce în jur de 13,1 milioane de tone.

În 2020, conform datelor Institutului Național de Statistică, producția de porumb boabe a României a fost de 10,8 milioane de tone, ceea ce ar însemna o creștere estimată pentru 2021 de aproximativ 21,3%.

“În anul de producție 2021/22, în ciuda prețurilor favorabile la porumb, se preconizează că suprafața cultivată va scădea cu aproape 1% față de anul precedent, când a atins aproape 9 milioane de hectare. Estimăm că Austria, Ungaria, Italia și Slovacia își vor crește suprafața ca răspuns la cererea puternică din partea fabricilor de procesare și de biocombustibili și ca urmare a replantărilor din iarnă. Cu toate acestea, aceste creșteri vor fi contrabalansate de scăderile preconizate în Franța și România, din cauza îngrijorărilor legate de căldura din timpul verii și de seceta care afectează culturile pentru al doilea sezon consecutiv. Variații mai mici sunt susceptibile să apară în celelalte state membre în care porumbul este o cultură adecvată”, potrivit raportului USDA.

În ceea ce privește trendul pentru celelalte cereale, datele Comisiei Europene indică o apreciere față de anul trecut și la grâul de panificație. Astfel, tona de grâu se vindea în data de 6 mai în portul Constanța cu 231 euro pe tona (preț FOB), față de 183 de euro în perioada similară a lui 2020.

„Anul acesta, până acum, culturile agricole arată bine, chiar dacă unele  lucrări au fost întârziate, urmate a ploilor și frigului. Estimările sunt foarte bune ca și prețurie. Eu vreau ca fermierăă să câștige, iar anul acesta au ocazia să recupereze din pierderile de anul trecut”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Citește și

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...