Preţurile au continuat să crească în martie, dar scumpirile s-au temperat. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,2%

Creşterea preţurilor de consum s-a temperat în martie la 0,49% faţă de februarie, însă rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% (4,2% indicele armonizat al preţurilor de consum - IAPC), pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,45%, a mărfurilor nealimentare cu 4,15% şi a serviciilor cu 3,18%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 10 apr. 2019, 06:06
Preţurile au continuat să crească în martie, dar scumpirile s-au temperat. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,2%

În februarie, preţurile de consum au urcat cu 0,79% faţă de ianuarie, iar rata anuală a inflaţiei a fost de 3,83%.

„Preţurile de consum în luna martie 2019 comparativ cu luna martie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%”, precizează INS.

Cele mai importante scumpiri şi ieftiniri

Cartofii au continuat să se scumpească în luna martie, preţul acestora urcând cu 26,33% de la începutul anului, iar topul scumpirilor continuă cu legumele şi conservele de legume, ale căror preţuri au fost mai mari de 20,6% în martie faţă de decembrie, şi citricele şi alte fructe meridionale ale căror preţuri au urcat cu 10,28% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

În martie faţă de februarie, cel mai mult s-au scumpit citricele (plus 4,5%), cartofii (plus 4,41%) şi legumele şi conservele de legume (plus 2,84%).

Pe de altă parte, de la începutul anului ouăle s-au ieftinit cel mai mult, preţul scăzând cu 5,22%. Reduceri nesemnificative de preţ (minus 0,2%) au înregistrat fasolea boabe şi alte leguminoase.

Faţă de luna februarie, produsele alimentare care s-au ieftinit cel mai mult sunt ouăle (minus 5%), fructele proaspete (minus 2,1%) şi carnea de porc (minus 0,11%).

În ansamblu, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,49% în martie faţă de luna precedentă şi cu 3,08% faţă de ultima lună a anului trecut.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în martie cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,55% faţă de februarie şi cu 4,22% faţă de decembrie 2018, şi combustibilii (plus 1,13% faţă de februarie şi plus 3,82% faţă de decembrie 2018). Medicamentele se află pe locul trei în topul scumpirilor din acest an, cu un plus la preţ de 1,19%.

Pe de altă parte, detergenţii s-au ieftinit în martie faţă de februarie, preţurile scăzând cu 1,13%, iar de la începutul anului nu au fost consemnate scăderi de preţ în cazul mărfurilor nealimentare.

Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,54% în martie faţă de februarie şi cu 1,75% de la începutul anului.

În cazul serviciilor, de la începutul anului cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate pe segmentul igienă şi cosmetică (plus 2,26%), în timp ce în martie faţă de februarie cel mai mult s-au scumpit abonamentele la televiziune, preţurile pe acest segment urcând cu 1,26%.

La polul opus este sectorul aerian care a cunoscut o scădere a tarifelor de 3,4% faţă de februarie şi de 7,39% faţă de decembrie.

Serviciile s-au scumpit, în februarie, cu 0,4% faţă de februarie şi cu 1,52% faţă de decembrie 2018.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2020.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene şi ale coşului de consum.

Ulterior, se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei ca urmare a epuizării efectelor favorabile ale reducerilor preţurilor combustibililor şi citricelor de la finalul anului 2018, dar şi pe seama contribuţiei în creştere a inflaţiei de bază.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...