Preţurile la alimente vor rămâne stabile în următorul deceniu raport FAO-OECD

Creşterea productivităţii în sectorul agricol şi extinderea suprafeţelor cultivate cu produse agricole în următorul deceniu vor face faţă majorării cererii pentru alimente, ceea ce va duce la stabilizarea preţurilor şi la o perioadă mai calmă pe pieţele agricole, au apreciat, luni, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), informează Reuters.
Economica.net - lun, 04 iul. 2016, 12:36
Preţurile la alimente vor rămâne stabile în următorul deceniu raport FAO-OECD

În raportul lor anual privind perspectivele sectorului agricol, FAO şi OECD susţin că, până în 2025, consumul de alimente va fi temperat de o creştere economică moderată, încetinirea ritmului de creştere a populaţiei, precum şi de o tendinţă a gospodăriilor de a aloca venituri suplimentare pentru produse non-alimentare, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare.

Noile prognoze pe zece ani ale FAO şi OECD întăresc punctul de vedere, potrivit căruia materiile prime agricole au pus capăt unei perioade de volatilitate crescută, provocată de creşteri de preţuri şi probleme de aprovizionare în 2007 – 2008, în condiţiile în care încetinirea ritmului de creştere a economiei mondiale duce la reducerea cererii, iar producţia solidă duce la acumularea de stocuri de materii prime agricole.

‘În condiţiile în care ritmurile de creştere a ofertei şi cererii sunt relativ egale, preţurile reale la produse agricole sunt preconizate să rămână relativ stabile. Creşterea cererii de alimente este preconizată să fie acoperită prin câştiguri de productivitate, cu modificări modeste ale suprafeţelor cultivabile şi şeptelurilor’, susţin FAO şi OECD.

Ca urmare a îmbunătăţirii productivităţii, numărul persoanelor subnutrite din întreaga lume va scădea de la 800 de milioane, în prezent, sau 11% din populaţia mondială, până la 650 de milioane, sau 8% din populaţia globului.

Potrivit FAO şi OECD, ţările în curs de dezvoltare, la fel ca şi statele dezvoltate, vor înregistra o creştere mai mare a consumului de zahăr, uleiuri şi grăsimi decât cea consemnată de cereale şi proteine, pe măsură ce oamenii vor consuma mai multe alimente procesate. De asemenea, în economiile în curs de dezvoltare va continua tranziţia cererii spre proteine animale, de genul carne, peşte şi produse lactate, ceea ce va duce la creşterea preţurilor pentru nutreţuri comparativ cu grâu şi orez.

Exporturile agricole vor fi dominate în continuare de un grup mic de ţări, mai multe materii prime urmând să fie dependente de o singură ţară pentru mai mult de 40% din fluxurile de export în 2025, precum Brazilia pentru zahăr şi soia boabe susţin FAO şi OECD.

Te-ar mai putea interesa și
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
Un număr total de 211 nave, având la bord 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU......
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Modelele de lux Rolls Royce Phantom Series II și Ghost Black Badge au fost prezentate în România, acestea fiind destinate ...
„În România nu se poate trăi cu salariul minim” ministrul Muncii.  În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei.
„În România nu se poate trăi cu salariul minim” ministrul Muncii. În prezent, salariul minim brut este de ...
Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim, pentru că în România nu se poate trăi ...
Alegeri Italia: A început votul pentru alegerea noului parlament
Alegeri Italia: A început votul pentru alegerea noului parlament
Italienii au început să voteze duminică dimineaţă pentru a-şi alege noul parlament, un scrutin pe care se aşteaptă ...