Preţurile pentru apartamente au scăzut, la nivel naţional, până la o medie de 934 euro/mp

Preţurile pentru apartamente au scăzut, la nivel naţional, cu aproape 4,5% în primele şase luni ale anului 2013, de la o valoare de 978 euro pe metru pătrat la începutul lui ianuarie până la 934 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lunii iunie, se arată într-un studiu al site-ului Imobiliare.ro, remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 14:28
Preţurile pentru apartamente au scăzut, la nivel naţional, până la o medie de 934 euro/mp

Spre comparaţie, în intervalul similar din 2012, preţurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Faţă de iunie 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici.

Pe de altă parte, unele mari oraşe ale ţării au avut un comportament deosebit faţă de trendul resimţit pe plan naţional, consemnând chiar importante majorări de preţuri.

Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa sunt oraşele unde apartamentele s-au scumpit în prima parte a anului 2013.

Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi şi vechi, de la o medie de 896 euro/mp, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 euro/mp, la finele lui iunie. Valoarea actuală este cu 2,6% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului 2012. Avansul consemnat în primele şase luni din 2013 a fost generat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi care s-au scumpit cu 7,4%, de la 825 la 886 euro/mp.

În Timişoara, apartamentele vechi şi noi s-au scumpit cu 1,5%, în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 euro/mp. Preţul actual, de 797 euro/mp, este la acelaşi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul înregistrat de Timişoara în decurs de şase luni a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi care şi-au majorat pretenţiile cu 3,1%, de la 769 la 793 euro/mp.

Şi Constanţa se numără printre oraşele cu o evoluţie pozitivă a preţurilor în prima jumătate a anului, majorarea fiind de 0,3%, de la 856 la 859 euro/mp. Valoarea actuală este cu 3,9% mai mică decât cea consemnată la mijlocul anului trecut. În Constanţa, trendul ascendent din prima parte a anului a fost susţinut de evoluţia preţurilor la apartamentele noi care s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 euro/mp.

Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de preţuri din marile oraşe. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 euro/mp. Faţă de începutul lui iulie 2012, preţul mediu cerut la ora actuală pentru o locuinţă în Bucureşti, fie ea veche sau nouă, este cu 3,4% mai mic. În ultimele şase luni, cele mai afectate de scădere au fost locuinţele noi care s-au ieftinit cu 4,4%, de la 1.278 la 1.222 euro/mp. Proprietarii de apartamente vechi din Bucureşti şi-au diminuat pretenţiile cu 2,7%, de la 1.046 la 1.018 euro/mp.

Ploieştiul este al doilea oraş în topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la şase luni, de la 816 la 785 euro/mp. O bună parte din acest declin a fost consemnat chiar în luna iunie, când preţurile apartamentelor noi şi vechi din oraş s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro/mp atins în mai. Faţă de jumătatea anului trecut, valoarea actuală este cu 5,1% mai mică.

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro indică o valoare de 835 euro/mp, în scădere cu 2,6% faţă de nivelul de 857 euro/mp, valabil la începutul acestui an. Faţă de acum 12 luni, preţul mediu cerut în prezent pentru o unitate locativă în Braşov este cu 2,1% mai mic. În prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi, acestea ieftinindu-se cu 3,2%, de la 923 la 893 euro/mp.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...