Preţurile petrolului continuă să scadă, pe fondul creşterii producţiilor din Rusia şi OPEC

Preţurile petrolului şi-au continuat pierderile pe fondul declaraţiilor Arabiei Saudite şi a Rusiei prvind creşterea producţiei de petrol cu 1 milion de barili/zi, în timp ce Statele Unite continuă să caute noi exploatări, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 28 mai 2018, 12:50
Preţurile petrolului continuă să scadă, pe fondul creşterii producţiilor din Rusia şi OPEC

Preţurile pe piaţa petrolieră au crescut constant începând cu anul 2017, preţul ţiţeiului Brent ajungând la recordul ultimilor ani în această lună, la peste 80 de dolari/baril. Creşterea a fost generată de o reducere a producţiei din partea OPEC, dar şi de o creştere a cererii la nivel global.

Recent, preţurile ţiţeiului au scăzut din nou, în contextul unor temeri din ce în ce mai mari legate de o piaţă cu ofertă prea mare. Astfel, cotaţiile contractelor futures ale ţiţeiului Brent s-au situat luni la preţul de 75,35 de dolari/baril, înregistrând o scădere cu 1,09 dolari de la închiderea anterioară a şedinţei de tranzacţionare, iar pe piaţa americană preţul US West Texas Intermediate a ajuns la 66,69 dolari/baril, în scădere cu 1,19 dolari.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi alţi producători, în frunte cu Rusia, au început prin a reduce furnizările cu 1,8 milioane de barili/zi în 2017, pentru a tensiona piaţa şi a susţine preţurile, care în 2016 au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, la sub 30 de dolari/baril .

„Ritmul creşterii recente a preţurilor petrolului a declanşat o dezbatere în rândul investitorilor cu privire modul în care creşterea economică globală poate fi afectată”, a scris Chetan Ahya, economist-şef al băncii americane Morgan Stanley, într-o notă de weekend, citată de Reuters.

Pentru a soluţiona problemele potenţiale de aprovizionare scăzute, Arabia Saudită şi Rusia au purtat discuţii privind creşterea producţiei cu 1 milion de barili pe zi.

Între timp, producţia de ţiţei în creştere din SUA nu a arătat niciun semn de încetinire, mai mult decât atât, companiile căutând noi exploatări.

Companiile americane de energie au pus în funcţiune15 noi sonde săptămâna trecută, numărul acestora ajungând la 859, cel mai ridicat din 2015, acesta lucru reprezentând pentru analişti un indiciu puternic că producţia de ţiţei american va continua să crească.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...