1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Extern

Preţurile producţiei industriale au crescut în octombrie în UE. În România au stagnat

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna precedentă, o creştere de 0,3% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 0,4% în zona euro, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

02 dec, 2020 | Agerpres

Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cel mai puternic avans sunt: Belgia (3,7%), Irlanda (2,1%) şi Croaţia (1,1%). În schimb, în România şi Malta preţurile producţiei industriale au stagnat de la o lună la alta.

Pe de altă parte, în ritm anual, luna octombrie 2020 comparativ cu luna octombrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere mai modestă decât în zona euro sau UE. În timp ce în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 1,3%, în zona euro şi UE s-au diminuat cu 2%. Preţurile producţiei industriale au scăzut în majoritatea statelor membre UE, însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 8%), Lituania (minus 6,9%) şi Danemarca (minus 4,8%).

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1,1%, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019. De asemenea, în luna octombrie 2020, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,3% faţă de luna septembrie 2020.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO