Prezenţa virusului influenţei aviare a fost confirmată în România în mediul sălbatic şi în 9 gospodării, în ultimele 3 luni

Prezenţa virusului influenţei aviare, serotipul H5N8, a fost confirmată în România în mediul sălbatic şi în 9 gospodării ale populaţiei în perioada noiembrie 2016 - prezent, iar autorităţile recomandă, în context, ca toate păsările din gospodărie se să fie ţinute închise în perimetrul exploataţiei.
Economica.net - vin, 03 feb. 2017, 08:55
Prezenţa virusului influenţei aviare a fost confirmată în România în mediul sălbatic şi în 9 gospodării, în ultimele 3 luni

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, remis vineri AGERPRES, toate păsările din gospodărie trebuie ţinute închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, raţele şi gâştele domestice trebuie separate de alte păsări de curte iar accesul în curtea păsărilor este limitat la o singură persoană. Totodată, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafaţă, provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi.

Dacă într-o exploataţie există suspiciunea de boală se interzice organizarea pe teritoriul localităţii de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei.

‘Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA judeţeană’, menţionează autoritatea sanitară veterinară.

Potrivit instituţiei, influenţa aviară nu a fost confirmată în exploataţii avicole comerciale.

‘Având în vedere situaţia naţională şi internaţională sub aspectul evoluţiei influenţei aviare ANSVSA a dispus următoarele măsuri, pentru împiedicarea răspândirii bolii pe teritoriul României, după cum urmează: monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA; au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare etc.; o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă; a fost dispus pe întreg teritoriul României ca în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice; a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României’, precizează instituţia.

Focare de gripă aviară evoluează şi în: Cehia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ucraina, ţări care au notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor – OIE de existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic şi sălbatic.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...