Prezidenţiale: Majoritatea românilor spun că se vor prezenta la vot. Ponta, favorit în ambele tururi – INSCOP

Majoritatea românilor susţin că se vor prezenta cu siguranţă la urne la alegerile prezidenţiale, arată un sondaj INSCOP remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 07:34
Prezidenţiale: Majoritatea românilor spun că se vor prezenta la vot. Ponta, favorit în ambele tururi - INSCOP

Sondajul relevă şi că românii îl dau favorit pe premierul Victor Ponta în ambele tururi se scrutin.

Astfel, la întrebarea privind intenţia de a se prezenta la vot, 55,7% dintre respondenţi declară că vor veni la urne în mod sigur, în creştere faţă de cercetarea din luna iulie, când 48,6% afirmau acest lucru.

De asemenea, 14,7% dintre români susţin că probabil vor vota (17,3% – în iulie). Ponderea celor care spun că probabil nu se vor prezenta la vot a scăzut de la 7,9% în iulie la 3,8% în septembrie. 6,3% dintre cei chestionaţi declară că sigur nu se vor prezenta la vot (6,4% declarau acest lucru în iulie), în timp ce 16% nu s-au hotărât (15,9% în iulie), iar 3,6% nu ştiu/nu răspund (3,8% în iulie).

‘Datele privind intenţia de vot sunt primele care se apropie de condiţiile reale ale competiţiei prezidenţiale cu majoritatea candidaţilor anunţaţi efectiv şi prin raportare la electoratul care îşi manifestă o intenţie clară de a vota. Prin urmare, comparaţia acestor date cu rezultatele sondajelor INSCOP anterioare este mai puţin relevantă având în vedere că în iulie, de exemplu, măsuram o listă de candidaţi mult diferită şi ne aflam într-o perioadă mai îndepărtată de momentul alegerilor, deci prea puţin influenţată de atmosfera electorală’, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP.

Raportat la cei care îşi declară intenţia certă de a vota, Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) conduce în clasamentul candidaţilor la Preşedinţie cu 41,1% dintre voturi. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL) – cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) – cu 8,1%, Călin Popescu-Tăriceanu (PRL) – cu 6,7%, Monica Macovei – independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) – cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) – cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) – cu 3%, Ioan Ghişe – independent (2,1%) şi Szilagyi Zolt (0,5%).

În ceea ce priveşte opţiunile de vot pentru turul doi al prezidenţialelor, 19% au declarat că vor vota cu Victor Ponta, în timp ce 15% îl preferă pe Klaus Iohannis. 32,5% dintre cei care nu au o opţiune în primul tur spun că nu vor vota, iar 33,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul relevă că Victor Ponta ar câştiga toate finalele din turul al doilea al prezidenţialelor: Victor Ponta (54%) vs. Klaus Iohannis (46%), Victor Ponta (54,7%) vs. Călin Popescu-Tăriceanu (45,3%), Victor Ponta (66,1%) vs. Elena Udrea (33,9%) şi Victor Ponta (66,8%) vs. Monica Macovei (33,2%).

Barometrul ‘INSCOP – Adevărul despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului ‘Adevărul’ în perioada 30 august – 4 septembrie. Volumul eşantionului a fost de 1.058 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...