Prima casă 2016: Două bănci au intrat deja în program – OTP şi Garanti Bank

PRIMA CASA - OTP Bank România a anunţat, miercuri, lansarea programului Prima Casă, după ce a obţinut, de la FNGCIMM, un plafon ce permite acordarea de credite ipotecare în sumă totală de 84 de milioane de lei, au anunţat, miercuri, reprezentanţi ai băncii. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Garanti Bank, reprezentanţii băncii confirmând faptul că au început să acorde credite Prima Casă.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 10:20
Prima casă 2016: Două bănci au intrat deja în program - OTP şi Garanti Bank

PRIMA CASA 2016 – Avansul minim este de 5%, iar dobânda este formată din ROBOR 3M plus o marjă fixă de 2%. Valoarea maximă a unui credit este echivalentul în lei a 57.000 de euro, pentru locuinţe finalizate, respectiv echivalentul în lei a 66.500 de euro, pentru locuinţe noi, construite în baza autorizaţiilor eliberate după data de 22 februarie 2010. Banca acceptă până la 3 co-debitori şi o gamă largă de venituri, care pot fi cumulate, arată un comunicat al băncii.

Citeşte şi S-au eliberat banii pentru Prima Casă 2016

Analiza dosarului şi administrarea lunară a creditului sunt gratuite, iar clienţii beneficiază de comision de retragere zero a creditului din contul curent. Gradul maxim de îndatorare este de 60%, iar perioada de rambursare poate fi de cel mult 30 de ani.

‘Diminuarea presiunii simţite de tineri din cauza unui avans mai mare îi poate încuraja şi ajuta totodată să-şi îndeplinească visul de a avea propria casă. Prin implicarea noastră în programul Prima Casă, venim din nou în sprijinul acestora şi construim împreună planuri de viitor, pe termen lung. Ne-am propuns să epuizăm plafonul alocat cât mai repede’, a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România.

Oferta OTP Bank România de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe include şi creditul ipotecar în lei sau în euro, al cărui avans minim este de numai 15% la creditele în lei, respectiv 25%, la creditele în euro. Suma maximă pentru acest tip de credit poate ajunge la 200.000 de euro sau echivalent în lei.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înţelege nevoile clienţilor şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare.

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că plafonul total de garantare de 1,69 miliarde de lei, aferent programului Prima casă, pentru anul 2016, a fost alocat în întregime. Astfel, băncile comerciale au pusă la dispoziţie întreaga sumă.

Finanțatorii participanți în cadrul programului acordă credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015, din diferențele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172.580.733 de lei și din plafonul reutilizat în condițiile legii, disponibil până la sfârşitul anului, de 17.749.422 de lei, precum și din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr.1016/30.12.2015.

Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziția băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.

Lista băncilor

Pentru finanțatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv, Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia în funcție de solicitările transmise de aceștia.

FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Drum de mare viteză Craiova – Târgu Jiu: Ultimul lot a intrat în procedura de licitație
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat procedura de licitație și pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Craiova - Târgu Jiu, au informat marți......
Occidentul finanțează mașina de război a lui lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din petrol rusesc – POLITICO
Occidentul finanțează mașina de război a lui lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din ...
În prima jumătate a anului 2024 aliații occidentali ai Ucrainei au achiziționat combustibil produs din petrol rusesc ...
Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei vor putea cere gratuit adeverințe pentru recalcularea pensiilor, proiect depus de mai mulți parlamentari PNL
Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei vor putea cere gratuit adeverințe pentru recalcularea pensiilor, proiect ...
Mai mulţi parlamentari liberali au depus un proiect de lege care prevede ca pensionarii cu pensii de până la 3.000 de ...
Roxana Simion devine director de resurse umane al diviziei Renault Group din România
Roxana Simion devine director de resurse umane al diviziei Renault Group din România
Divizia din România a Renault Group va avea un nou director de resurse umane. Roxana Simion preia postul de la Simona Popovici.