1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Prima Casă continuă şi în 2016. Creditele vor fi mai ieftine, dar mai puţine

PRIMA CASA - Programul continuă şi în anul 2016, fiind alocat un plafon total de garantare a împrumuturilor în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Din acest plafon total, 1,3 miliarde vor fi garanţii noi, iar suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadenţă şi/sau anticipate sau a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului.

30 dec, 2015 | ECONOMICA.net

PRIMA CASA 2016 - Rata dobânzii pentru împrumuturile care vor fi acordate în cadrul programului Prima Casă va fi redusă cu jumătate de punct procentual. 

"Prin actul normativ adoptat astăzi va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime aplicate ROBOR 3 M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului "Prima casă" aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern" se arată într-un comunicat al Guvernului.

Plafonul garanţiilor, de 1,5 miliarde de lei, stabilit pentru anul viitor, este la jumătate faţă de cel acordat pentru acest an, când băncile au avut la dispoziţie 2,8 miliarde de lei pentru a garanta 50% din creditele ipotecare acordate populaţiei prin acest program.

De la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO