Prima Casă 3.0, denumit O nouă casă, pe masa de lucru a Guvernului

Guvernul pregătește un nou program guvernamental, care va înlocui Programul "Prima Casă" și "O familie, o casă" (varianta inițială pregătită de guvern), care erau sistate. Noul program va permite garantarea a maximum 70% din valoarea creditului pentru o locuință de maximum 70.000 de euro.
Economica.net - joi, 09 iul. 2020, 04:20
Prima Casă 3.0, denumit O nouă casă, pe masa de lucru a Guvernului

Conform președintelui FNGCIMM, Cristian Păun, pentru locuințele vechi (din anii ’70-’80), creditul maxim ar fi de 60.000 euro. În cazul locuințelor construite în ultimii 5 ani, plafonul maxim ar fi de 70.000 euro. Astfel programul O familie, o casă nu a apucat să intre în vigoare fiind lipsit de norme de aplicare.

Potrivit informațiilor existente, dezvoltatorilor imobiliari care doresc să se înscrie în program, li se vor impune condiții, iar cei acceptați în program, vor fi incluși într-o listă, iar clienții îi pot selecta.

„Programul pune niște condiții dezvoltatorilor imobiliari. Statul a început să fie mai atent la proiectele dezvoltate prin acest program. Vedem tot felul de proiecte imobiliare care nu au conexiune la rețea de canalizare, făcute în mijlocul câmpiei și apoi locuitorii lăsați să se descurce cu transportul în comun de exempli”, spune Păun.

Teoretic, noul program, denumit ”O nouă casă”, ar putea fi prezentat în două săptămâni, iar cine aplică, poate merge la banca.

Statul va oferi și o garanție de 8 milioane de euro dezvoltatorilor, iar procentele de garanție oferite cumpărătorilor diferă în funcție de vechimea locuinței. 80% dacă îți cumperi o casă prin dezvoltatorul respectiv, apoi procentul scade dacă îți cumperi o casă nouă, dar construită prin orice alt dezvoltator și 50% dacă tu îți cumperi o casă de alt tip, renovată sau prin alte mecanisme”.

Noul program va păstra limita de vârstă de 55 de ani din O familie, o casă, dar va elimina limita de venit.

Un prim efect al introducerii noului program va fi scumpirea în plus a locuințelor vizate, pe o piață care acum e oarecum afectatăd e pandemia de coronavirus. De asemenea, ar putea impulsiona numărul de tranzacții cu locuințe care a scăzut cu 40% în aprilie și circa 25% în mai.

La finalul anului 2019, Programul Prima Casa înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...