Prima Casă: BRD a primit un nou plafon pentru credite, în valoare de 320 de milioane de lei

BRD Groupe Societe Generale a primit din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri /FNGCIMM/ un nou plafon de garantare pentru 'Prima Casă', în valoare de 320 de milioane de lei, a anunţat, marţi, banca.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 10:34
Prima Casă: BRD a primit un nou plafon pentru credite, în valoare de 320 de milioane de lei

Potrivit sursei citate, acest nou plafon va permite acordarea de credite prin programul guvernamental în valoare totală de 640 de milioane de lei.

‘De la trecerea la creditarea exclusiv în monedă naţională şi până în prezent, banca a acordat, în cadrul programului ‘Prima Casă’, credite în valoare de 360 milioane de lei. Cele mai multe dintre acestea au fost contractate de clienţi din Bucureşti (30%), restul de 70% fiind acordate clienţilor din toate judeţele ţării. Cota de piaţă a băncii în programul ‘Prima Casă’ în lei este de 33%, în timp ce cota calculată de la începutul programului, din anul 2009, este de 28%’, afirmă BRD.

Valoarea medie a unui împrumut ‘Prima Casă’ în lei se ridică la aproximativ 147.000 lei, iar din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor cei mai numeroşi sunt clienţii cu vârste sub 30 de ani (50%). Aceştia sunt urmaţi de beneficiari cu vârste între 31 şi 35 de ani (27%) şi cei care depăşesc 35 de ani (23%). Cel mai tânăr beneficiar are vârsta de 21 de ani, iar cel mai vârstnic 66 de ani.

În funcţie de numărul creditelor acordate, topul primelor 10 judeţe din ţară este format din: Iaşi, Timiş, Braşov, Cluj, Constanţa, Sibiu, Prahova, Mureş, Galaţi şi Argeş.

Repartizarea pe zone geografice scoate în evidenţă zona de vest a ţării (Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş), cu 32% dintre credite, urmată de Bucureşti, cu 30% dintre credite, Muntenia (exclusiv Bucureşti), cu 24% şi Moldova, cu 14%.

Demarat în iulie 2009, programul ‘Prima Casă’ a fost creat pentru susţinerea celor care doresc să îşi cumpere sau să construiască o locuinţă, prin acordarea unei garanţii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobândă redusă.

BRD acordă împrumuturi în acest program în lei cu o dobândă nominală standard Robor la trei luni plus 2,5 puncte procentuale.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi lider al pe piaţa românească la creditele sindicalizate.

Banca are 2,3 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 900 de unităţi pe plan local. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile reţelei dr. Leahu au depăşit 59 de milioane de lei în primul semestru şi sunt cu 33,5% mai mari decât cele din prima jumătate a anului 2021
Afacerile reţelei dr. Leahu au depăşit 59 de milioane de lei în primul semestru şi sunt cu 33,5% mai mari decât cele ...
Reţeaua clinicilor dentare dr. Leahu, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori București, a realizat cifră de afaceri de 59,3 milioane de lei în primul semestru din anul 2022, cu 33,54% mai......
Oradea a intrat în topul celor mai bune destinații Europene în acest an
Oradea a intrat în topul celor mai bune destinații Europene în acest an
Un site de turism a întrebat peste o jumătate de milion de utilizatori din 182 de țări despre locurile în care au fost ...
Euro sare bine de 5 lei și rămâne acolo, însă vin vești bune despre inflație. Unde va fi ROBOR peste un an – analiză CFA România
Euro sare bine de 5 lei și rămâne acolo, însă vin vești bune despre inflație. Unde va fi ROBOR peste un an – ...
Analiștii certificați CFA au lansat o nouă prognoză, de această dată cu o perspectivă de un an. Aproape 90% dintre ...
Creşterea costului electricităţii a creat riscul ca Slovacia să intre în „colaps”, avertizează premierul
Creşterea costului electricităţii a creat riscul ca Slovacia să intre în „colaps”, avertizează premierul
Costurile în creştere ale electricităţii au creat riscul ca economia Slovaciei să intre în "colaps", a declarat pentru ...