Prima Casă: Finanţele propun suplimentarea bugetului programului cu circa 486 de milioane de lei

PRIMA CASA Ministerul Finanţelor propune suplimentarea bugetului destinat garanţiilor pentru programul Prima Casă prin direcţionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul instituţiei.
Economica.net - vin, 29 aug. 2014, 13:23
Prima Casă: Finanţele propun suplimentarea bugetului programului cu circa 486 de milioane de lei

PRIMA CASA Guvernul a alocat pentru garanţiile din programul de achiziţie a locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei în favoarea unui număr de 15 bănci, rămânând o diferenţă de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat să fie alocată băncilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicită majorarea plafonului.

‘În perioada septembrie 2013 – iunie 2014 a fost înregistrat un număr total de 201 de solicitări de acordare de garanţii pentru achiziţia de locuinţe construite prin ANL, iar din plafonul alocat în valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizând acelaşi algoritm de calcul, estimăm că, până la sfârşitul anului 2014, din plafonul destinat garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, până la sfârşitul anului 2014, din suma totală de 500 de milioane de lei destinată garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

‘Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program. Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului’, se precizează într-un comunicat al Finanţelor, remis, vineri, AGERPRES.

Programul Prima Casă a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, în condiţiile în care era extrem de greu pentru persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziţiei sau construirii unei locuinţe. Aceasta în principal din lipsa lipsei garanţiilor solicitate de finanţatori conform normelor de creditare proprii.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, până în prezent au fost acordate prin programul Prima Casă un număr de 117.716 garanţii, din care circa 30% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garanţiilor acordate, doar 239 de garanţii au fost executate, aceasta reprezentând o rată de default de 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...