Prima Casă: Majorarea avansului şi o regândire a programului vor încetini creşterea creditelor pentru locuinţe – raport

Creşterea creditelor pentru locuinţe va încetini în următorii ani, în România, ca urmare a majorării nivelului avansurilor şi a unei eventuale regândiri a programului 'Prima casă', estimează specialiştii Deloitte în cadrul Raportului CE Banking Outlook, dat publicităţii joi.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 12:26
Prima Casă: Majorarea avansului şi o regândire a programului vor încetini creşterea creditelor pentru locuinţe - raport

Pe de altă parte, documentul relevă faptul că România va avea cea mai mare rată de creştere economică din regiune, în perioada 2016 – 2018, pentru acest an fiind prognozat un salt de minimum 4,5%.

‘După câţiva ani de evoluţie negativă, dinamica soldului creditelor a devenit pozitivă (+2,2% în 2015) şi ar trebui să accelereze în perioada 2016 – 2018, întrucât creşterea economică robustă duce la recuperarea dinamicii creditelor atât în sectorul corporativ, cât şi de consum. Recuperarea de anul trecut a fost în principal rezultatul creşterii nivelului creditelor pentru locuinţe (+16,5% în 2015 versus 2014), sprijinite semnificativ de programul guvernamental Prima Casă; estimăm însă o încetinire a creşterii creditelor pentru locuinţe (CAGR de 6% 2015-18E) ca urmare a creşterii nivelului avansurilor şi a unei eventuale regândiri a programului. Estimările arată că România va avea cea mai mare rată de creştere între 2016 şi 2018. După creşterea de 3,8% din 2015, creşterea PIB-ului României este estimată la minim 4,5% în 2016, înainte de o scădere la 3,3% între 2017-2018’, se menţionează în comunicatul Deloitte.

Potrivit studiului de specialitate, în cazul creditelor neperformante, proporţia acestora s-a diminuat la 11,3%, în prima parte a acestui an, comparativ cu anul 2014, când procentul a fost de 20,7% în total credite.

‘După un declin puternic al ponderii creditelor neperformante în sectorul bancar în ultimul an, se aşteaptă o îmbunătăţire graduală; proporţia creditelor neperformante a scăzut de la 20,7% în 2014, la 13,5% în 2015 şi la 11,3% în prima jumătate a acestui an. Pe măsură ce curăţirea bilanţurilor va continua, estimăm o recunoaştere suplimentară de NPL-uri în aşteptarea exerciţiului de AQR planificat pentru 2017, astfel încât proporţia creditelor neperformante va rămâne, cel mai probabil, în jurul a 11% în 2016-2017 şi va scădea sub 10% doar în 2018’, se notează în Raportul Deloitte.

Potrivit documentului citat, profitabilitatea sistemului bancar (ROE) ar trebui să se normalizeze la un nivel care să depăşească media băncilor din Europa Centrală, ca urmare a acţiunii agresive de curăţire a bilanţurilor demarată de Banca Naţională. Anul trecut. profitabilitatea a consemnat un avans de 11,8%, faţă un declin de 12,9% în 2014.

‘Estimările arată că ROE va scădea la 7% în 2016, ca urmare a impactului previzionat al pierderilor aduse de legea recent adoptată privind conversia francilor elveţieni şi se va limita la 8 – 9% în 2017-2018, pe fondul presiunii existente asupra marjelor de dobândă. Cele mai mari bănci româneşti – BCR şi BRD – au continuat să piardă cotă de piaţă în 2015 în favoarea unor jucători de talie medie. Profitabilitatea s-a îmbunătăţit pe fondul calităţii crescute a împrumuturilor şi a costurilor de risc scăzute
Marele câştigător de anul trecut a fost Banca Transilvania, care a cumpărat Volksbank şi a crescut organic’, susţin analiştii.

În ceea ce priveşte zona digitală, experţii Deloitte menţionează că România ocupă locul 4 în cadrul modelului de maturitate digitală în Uniunea Europeană, pe baza scorului obţinut de cele mai importante cinci bănci, în urma Poloniei, Slovaciei şi a Cehiei.

‘Poziţia României este afectată, în principal, de digitalizarea slabă pe canalul Internet, deoarece funcţionalităţile de mobile banking sunt, în general, aliniate la soluţiile de top existente în regiune. Analiza experienţei consumatorului arată acele caracteristici responsabile cu adunarea de informaţii şi întâmpinarea clienţilor sunt cele mai mature din punct de vedere digital, însă există încă decalaje semnificative între România şi pieţele aflate în fruntea clasamentului. Depozitele la termen şi creditele de consum sunt cele mai digitalizate produse, însă se poate observa un anumit focus asupra creditelor auto, care reprezintă cel mai digitalizat produs în România faţă de oricare altă ţară din regiune’, conform Deloitte CE Banking Outlook.

Raportul evidenţiază, totodată, unele creşteri recente ale activităţii de M&A (Fuziuni şi Achiziţii), marcat de un mare număr de tranzacţii încheiate pe pieţele sudice (Ungaria, Slovenia, România) şi o creştere a achiziţiilor de către fondurile de investiţii.

Deloitte CE Banking Outlook prezintă principalele provocări şi factori individuali cu impact asupra industriei în regiune. Raportul analizează evoluţia sectorului bancar din opt ţări din regiune: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...