UPDATE Prima Casă nu mai ia pauză. Plafonul de garanţii se completează din banii rambursaţi de clienţi

Băncile vor putea să acorde credite în cadrul PRIMA CASĂ şi după ce vor epuiza plafoanele de garanţii alocate pentru acest an, care pot fi suplimentate din sumele de bani restituite de clienţii mai vechi ai programului fie prin plata ratelor lunare, fie prin rambursarea anticipată, parţială sau integrală, a creditelor. Bancherii anticipează că sumele vor fi semnificative şi vor asigura funcţionarea programului la începutul anului viitor, până se va decide dacă Prima Casă continuă şi în 2016 şi ce plafon se alocă.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 21:01
UPDATE Prima Casă nu mai ia pauză. Plafonul de garanţii se completează din banii rambursaţi de clienţi

„Începând cu anul 2015 se va lua în considerare introducerea în cadrul programului a posibilităţii realocării plafonului eliberat în urma rambursărilor efectuate (rambursări lunare, rambursări integrale in avans). Având în vedere volumul semnificativ al creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă în perioada 2009-2015, estimăm că aceste sume vor fi consistente, contribuind la completarea plafoanelor nou alocate. În plus, acest mecanism asigură şi continuitatea creditării în perioadele de început de an, evitând blocajele provocate de intervalul până la punerea la dispoziţie a unui plafon pe anul respectiv”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Jantea, director comercial retail la BRD Groupe Société Générale, a doua mare bancă din România.

Este vorba de o modificare a normelor de aplicare a Prima Casă adoptată în luna iunie printr-o Hotărâre a Guvernului, care deschide de asemenea posibilitatea de închiriere sau vânzare a locuinţelor cumpărate prin program.

Întrebaţi despre posibilitatea suplimentării plafonului alocat pentru acest an pentru programul Prima Casă, şi reprezentanţii BCR au făcut referire la completarea plafonului de garanţii din banii rambursaţi de clienţi, precizând că „măsura are în vedere în primul rând eliminarea întreruperilor în acordarea garanţiilor la trecerea în noul an calendaristic până la actualizarea legislaţiei”.

Hotărârea 388/2015 prevede că „sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadenţă şi/sau anticipate, precum şi ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanţiilor aferent anului eliberării şi se utilizează de către fiecare finanţator pentru acordarea de garanţii beneficiarilor programului. Sumele astfel obţinute se evidenţiază şi se raportează distinct faţă de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului”.

Aproape 16.000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin programul Prima Casă anul acesta, potrivit datelor de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Un număr de 15.600 de garanţii au fost acordate în primele şase luni ale acestui an, cu 40% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost acordate 11.100 de garanţii. Valoarea garanţiilor acordate în acest an a fost de 1,3 miliarde de lei, comparativ cu valorea acordată anul trecut, de 890 milioane de lei.

Cele mai multe garanţii au fost acordate pentru cumpărătorii de apartamente din Bucureşti, cu 27,01% din total, urmat de judeţele Ilfov (14,83%), Cluj (6,47%), Timiş (6,28%), Braşov, Iaşi, Constanţa şi Sibiu, unde ponderea din totalul garanţiilor se situează între 3 şi 5% pentru fiecare judeţ.

Programul Prima Casă a fost accesat cu preponderență de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, care au preferat achiziționarea apartamentelor de două camere.

Plafonul disponibil în acest moment este de 978 milioane lei.

În şase ani de când programul este operaţional, FNGCIMM SA acordat peste 148.500 de garanții, în valoare de circa 2, 8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,64 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.024 euro.

 

Precizările FNGCIMM privind reîntregirea plafoanelor de garantare:

„Implementarea mecanismului de gestionare a plafoanelor anuale de Garantare in sistem revolving va fi definitivata dupa intrarea in vigoare a unui ordin al ministrului finantaelor publice care va modifica si complete legislatia tertiara aplicabila programului Prima casa. Conform proiectului ordinului, prima operatiune de stabilire a unei valori preliminate de reintregire a plafonului total de garantare, avand ca perioada de referinta perioada cuprinsa intre data implementarii programului si data de 31.10.2015, se va realiza in ultimul trimestru al anului curent.

In aceste conditii, tinand cont de faptul ca operatiunea de determinare a valorii de reintregire a plafonului total de Garantare se va raporta la un sold viitor, nu suntem in masura sa realizam o estimare a dimensiunii valorii de reintregire, respectiv a impactului pe care il va avea implementarea acestui nou mecanism.Preconizam insa ca vor fi disponibilizate sume importante la sfarsitul anului 2015 prin aplicarea mecanismului revolving introdus la nivel de principiu prin HG nr.388/2015 si care va fi detaliat la nivelul ordinului ministrului finantelor publice.”

 

Te-ar mai putea interesa și
“Piața de artă din România a mers în pierdere în 2022, minus 100.000 de euro
“Piața de artă din România a mers în pierdere în 2022, minus 100.000 de euro
Piața românească de artă a încheiat anul 2022 pe pierdere, potrivit studiului realizat de o agenție de marketing specializată în industriile culturale și creative, comandat de Scemtovici &......
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina – Reuters
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta ...
Ţările G7 vor căuta modalităţi pentru a folosi veniturile generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, ...
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul de Cercetări Alimentare”
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul ...
Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în ...
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ale căror prețuri au fost plafonate
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ...
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele ...