Prima companie care asigură riscurile provocate de Coronavirus. Detalii exclusive despre costuri și beneficii

Groupama Asigurări sparge toate tiparele industriei în care activează și ia în asigurare riscurile provocate de Coronavirus. Până acum, am identificat, în lume, doar două trei companii, la nivel mondial, care să ia o astfel de măsură , și acelea sunt specializate exclusiv pe asigurări de sănătate, neavând cum să aplice măsura și pe asigurări de călătorie și de viață, ca în cazul Groupama. În România, Groupama este prima. Atenție, însă, acoperirile sunt, totuși, limitate, iar numărul celor care vor beneficia de despăgubire se așteaptă să nu fie unul foarte mare. ECONOMICA.NET a obținut detalii în premieră despre felul în care vor funcționa produsele Groupama în noul context.
Şerban Buşcu - mie, 18 mart. 2020, 19:29
Prima companie care asigură riscurile provocate de Coronavirus. Detalii exclusive despre costuri și beneficii

În mod uzual, riscurile generate de epidemii și pandemii constituie excluderi pe orice poliță de asigurare, având în vedere că efectele unor astfel de fenomene sunt greu de cuantificat. Totuși, cu anumite precauții, Groupama România, a ales să spargă gheața în acest sens.

„Rezumând, am ales o cale mai complicată și care implică și niște riscuri din dorința de a face ceva, orice. Sau, mai mult decât atat, pentru că nu ne-am dorit să răspundem: NU ACOPERIM, ESTE EXCLUDERE, într-un astfel de moment. Și asta pentru că în ultimele zile am primit multe întrebări de la clienți și parteneri, legate, în mare parte, de subiectele de mai sus. Nu putem înlocui simțul civic și nu suntem medici, dar am refuzat să acceptăm ideea de excludere și să nu facem nimic. Am ales să facem ceva. Și după ce am făcut-o, am și spus-o. „, au explicat reprezentanții companiei filosofia acestei măsuri, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.

Decizia luată de Groupama afectează trei tipuri de poliție și pe cei care le dețin. Este vorba despre asigurările de călătorie, asigurările de viață și asigurările de sănătate de tip „asigurare de sănătate integrală”.

În ceea ce privește asigurările de viață emise sau care urmează să fie emise de către Groupama, lucrurile sunt destul de clare. Societatea acoperă și decesele din cauza infectării cu Coronavirus, dar și spitalizarea. Adică persoanele în drept vor beneficia de suma asigurată din contractul titularului , inclusiv dacă acesta moare din cauza infecției cu COVID -19.

În ceea ce privește asigurările de călătorie și cele de sănătate , lucrurile sunt ceva mai detaliate. Primul lucru care trebuie știut este că firma de asigurare nu acoperă riscurile din carantină și izolare.

La o primă vedere, asigurarea privată nu prea are ce acoperi nici din costurile celorlalte situații provocate de COVID-19. Reprezentanții Groupama, ne-au explicat, însă, în detaliu, cine și cum poate beneficia, totuși, de această acoperire. Pentru că există situații în care ea poate fi utilă, mai ales în contextul stării precare în care se află sistemul sanitar din România.

Cine, cum, cât și când poate beneficia de asigurare privată cu acoperire COVID-19. Un mic plus față de ce plătește statul


Pe asigurarea de călătorie sunt două acoperiri principale asistența de urgență și repatrierea. Pentru cei aflați în zonele roșii suma maximă asigurată este de 500 de euro, iar pentru cei din alte zone, suma maximă este cea din contractul tip, adică între 30.000 și 50.000 de euro. În mod uzual, asistența de urgență este asigurată de state, motiv pentru care vine întrebarea firească: Ce aduce  în plus acoperirea oferită de Groupama? Ne-au răspuns reprezentanții companiei:

” Atunci când călătorești în străinătate, ai câteva opțiuni :

–        Ai fost precaut și ți-ai scos Cardul European de Sănătate, pe care îl ai la tine și, teoretic, niciun spital de stat din Europa nu îți cere bani ;

–        Nu ai fost precaut și nu ai la tine Cardul European de Sănătate, moment în care spitalul, fie el chiar și de stat, îți va emite o factură pe care trebuie să o plătești, vii în țară și soliciți rambursarea de la stat a cheltuielilor achitate de tine în țara respectivă. Și aștepți.

–        Ai o asigurare facultativă și atunci asigurătorul, în cele mai multe cazuri, îți acoperă decontarea cheltuielilor medicale, direct către spital, clinică, etc.

Clienții care optează pentru o asigurare facultativa sunt cei care doresc să aibă acoperiri ale căror limite să le fie cunoscute și să nu depindă de legislația privind acordarea serviciilor medicale din fiecare stat, fiind acoperiți atât în spitalele de stat, cât și în cele din sistemul privat, atunci când se află în dificultate în călătorie. De asemenea, teritorialitatea este extinsă în toată lumea.”, spun sursele citate.

Potrivit condițiilor contractuale, asistența medicală de urgență se referă la diagnosticare, medicamente și materiale, tratamentul în spital, transport de urgență și intervenții chirurgicale.

Mai departe, există acoperire și pentru repatriere, atât în situația în care asiguratul este în viață cât și în situația în care el a decedat (situație care generează întotdeauna costuri importante pentru familie).

Pe lângă aceste două acoperiri majore, firma mai plătește și cheltuielile aferente anulării sau prelungirii excursiei.

Pe asigurarea de sănătate integrală, principalul risc asigurat este acela de spitalizare. Groupama a venit, la solicitarea ECONOMICA.NET, cu lămuriri în ceea ce privește sumele pe care le poate da în plus față de ceea ce oricum plătește statul, adică tratamentul și spitalizarea în sine. Este vorba despre o indemnizație/zi de spitalizare care poate ajunge la câteva sute de lei pe zi, pentru maximum 15 zile. Această sumă poate fi folosită, de exemplu, pentru achiziția de medicamente sau alte lucruri necesare tratamentului, care uneori lipsesc din spitalele din România. 

„Dacă avem un client care are o acoperire de spitalizare de 300 de lei / zi pentru 15 zile și este internat în spital cu diagnostic de coronavirus, conform condițiilor de asigurare, nu ar fi plătită indemnizația, fiindcă noul coronavirus a fost declarat pandemie și intră la excluderi. Noi am ales să oferim această acoperire, adică să îl despăgubim cu cei 300 de lei / zi pentru cele 15 zile, ceea ce înseamnă 4.500 lei. „, exemplifică specialiștii companiei.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...