Federaţia Sanitas: Prima creştere salarială din Sănătate ar putea avea loc în octombrie

Calculele făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată că o primă creştere salarială din sistemul medical ar putea avea loc în luna octombrie, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, la finalul întrevederii avute cu ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 17:25
Federaţia Sanitas: Prima creştere salarială din Sănătate ar putea avea loc în octombrie

„Începând de mâine se vor relua discuţiile şi la Ministerul Muncii legat de Legea salarizării, unde ne interesează pe noi, sectorul de sănătate şi asistenţă socială. Suntem preocupaţi în acest moment să influenţăm decizia Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor în aşa fel încât salariile mici din sănătate să crească la un nivel şi într-un procent mult mai mare decât salariile mari. Pe calculele făcute de Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii prima creştere salarială va avea loc în luna octombrie. Noi nu am discutat procente de creştere. Pot să vă spun doar că dacă pentru restul bugetarilor până la acest moment ştim că vor fi trei etape de creştere, pentru Sănătate se prefigurează patru etape de creştere salarială pentru a fi sustenabili’, a adăugat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

El a mai spus că în proiectul Legii Salarizării este prevăzută o mărire de 73%, care ar putea avea loc în trei etape.

‘Creşterea pe draftul Legii salarizării la acest moment este de 73% pentru întreg sistemul sanitar. Dacă vor fi trei etape de creştere, vom discuta mâine (marţi, 18 august 2015, n.r.) şi vom vedea ce procent va fi dat în prima etapă. Totul depinde, însă, şi de Codul Fiscal şi de Legea Bugetului. Matematic ar fi cazul de 15-20% creştere salarială în prima etapă, dar rămâne să discutăm mâine. Dacă o creştere va fi de 15-20% şi următoarea va fi peste doi ani, nu ne mulţumeşte. Prima etapă de creştere ar trebuie să fie ori în octombrie, ori în decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel puţin două etape de creştere în 2016 şi următoarea în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017’, a spus Marius Sepi.

Acesta a precizat că începând de marţi se vor relua discuţiile şi la Ministerul Muncii în ceea ce priveşte Legea salarizării bugetare, iar sindicaliştii îşi doresc ca ‘salariile mici din sănătate să crească la un nivel şi într-un procent mult mai mare decât salariile mari’.

Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creştere, urmând ca acest lucru să fie discutat şi negociat în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu alţi actori din domeniu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

‘Ca să venim acum să le spunem celor 200.000 de colegi ai noştri că de mâine se dublează sau se triplează salariile, în condiţiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem interesaţi să creştem repede salariile din Sănătate să stopăm migraţia personalului de specialitate şi să asigurăm condiţii mai bune pentru spitale şi pentru pacienţii pe care noi îi deservim’, a spus liderul sindical, adăugând că este optimist în ceea ce priveşte finalizarea negocierilor şi nu se va ajunge la grevă.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că discuţiile privind majorările salariale din sistemul sanitar vor continuă şi marţi la Ministerul Sănătăţii, însă şi-ar dori ‘să se facă mai repede şi nu din decembrie aşa cum e prevăzut’.

‘Noi am mers în negocieri şi mergem pe varianta legii (Legea salarizării bugetare n.r.). Dacă se poate, am dori ca majorările salariale să se facă mai repede, şi nu din decembrie aşa cum e prevăzut. Creşterile salariale pot să fie procentuale sau de altă maniera, însă legea e cel mai important lucru pentru noi. Speram ca prevederile legii să poată fi aplicate cât mai repede. Noi i-am explicat domnului ministru (ministrul Sănătăţii, Nicole Bănicioiu n.r.) că pacienţii din spitale suferă din cauza condiţiilor necorespunzătoare în anumite cazuri. Mâine vom avea o ală întrevedere cu domnul ministru. Domnia sa a menţionat că ne va prezenta cu această ocazie o altă propunere, dacă va identifica una mai bună’, a subliniat preşedintele Federaţiei Sanitas.

Te-ar mai putea interesa și
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale......
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...