Prima emisiune guvernamentală de obligaţiuni în yuani din afara Chinei va fi lansată la Londra

Marea Britanie şi-a intensificat eforturile de a deveni un partener comercial cheie al Chinei, anunţând vineri lansarea primei emisiuni guvernamentale de obligaţiuni în renminbi (yuani) din afara ţării, transmite CNBC.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 16:49
Prima emisiune guvernamentală de obligaţiuni în yuani din afara Chinei va fi lansată la Londra

‘Guvernul a adoptat aceste măsuri ca o recunoaştere a creşterii rolului pe care îl joacă yuanul în economia mondială şi pe pieţele financiare, inclusiv ca o potenţială viitoare monedă de rezervă’, a afirmat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, la sfârşitul forumului de investiţii Marea Britanie-China care s-a desfăşurat la Londra.

Emisiunea de obligaţiuni ar urma să fie lansată în următoarele săptămâni sau luni iar câştigurile vor fi utilizate pentru a finanţa rezervele valutare ale Regatului Unit.

‘Va fi o singură emisiune guvernamentală de obligaţiuni, care va contribui la majorarea lichidităţii pieţei de yuani în creştere rapidă din afara Chinei şi va atrage interesul sectorului privat şi al celui oficial’, a apreciat oficialul britanic.

În timpul forumului de investiţii condus de George Osborne şi vicepremierul chinez Ma Kai s-au semnat acorduri comerciale în valoare de peste 2,4 miliarde de lire sterline (3,9 miliarde de dolari).

Deja Marea Britanie este unul din cei mai mari investitori europeni în China dar şi Beijingul a investit masiv în Regatul Unit.

Săptămâna aceasta, cea mai mare bancă comercială chineză a anunţat că-şi va deschide o filială la Londra. The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) va fi primul creditor chinez care va deschide o filială în Regatul Unit din 1949.

Şi China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit în iunie prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, cu prilejul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang.

Numirea sprijină obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt, Paris şi Luxemburg.

Banca Centrală a Chinei a autorizat China Construction Bank Limited, subsidiara din Londra a CCB, să execute aceste operaţiuni, în urma semnării unui acord cu Banca Angliei în 31 martie. Acordul are ca obiectiv facilitarea utilizării yuanului de către bănci şi alte firme în tranzacţiile internaţionale şi să sprijine comerţul mondial şi investiţiile.
Li Keqiang a declarat, la o întâlnire cu premierul britanic David Cameron, că cele două state trebuie să-şi extindă cooperarea financiară, să realizeze tranzacţii direct în monedele lor naţionale, să înfiinţeze o bancă de clearing în yuani şi să deschidă subsidiare ale băncilor chineze în Marea Britanie.

Bank of China Ltd este banca de clearing în yuani din Hong Kong, Macao şi Taipei, în timp ce în Singapore aceste operaţiuni sunt realizate de Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

‘Este de înţeles decizia Chinei de a permite mai multor bănci să efectueze operaţiuni de clearing, deoarece utilizarea pe plan mondial a yuanului se extinde. Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

În octombrie, China a acordat investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului, după Hong Kong.

Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare.

Cele mai mari cote din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) sunt deţinute de Hong Kong (270 miliarde de yuani, Marea Britanie (80 miliarde de yuani) şi Singapore (50 miliarde de yuani).

Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a determina investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani. În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat recent de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentajul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...