Prima listă a datornicilor la Fisc se va publica la sfârşitul lunii. Ce datorii trebuie să ai ca să intri pe „lista ruşinii”

La finalul acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va publica prima listă cu datorini la bugetul de stat, persoane fizice. Printr-un ordin al ANAF publicat ieri în Monitorul Oficial, a fost crescut plafonul datoriilor de la care persoanele fizice intră pe "lista ruşinii" şi au fost operate inclusiv modificări referitoare la întocmirea lista cu datorii pentru persoanele juridice.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 09:24
Prima listă a datornicilor la Fisc se va publica la sfârşitul lunii. Ce datorii trebuie să ai ca să intri pe

Vedeţi mai jos un material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benţa, legat de ultimele modificări referitoare la publicare listelor cu datornici

Începând cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice.

Prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, se majorează plafoanele de la care un contribuabil ce înregistrează datorii la buget se va regăsii pe lista datornicilor.

Noutatea constă în apariția listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societăților cu datorii restante la buget se publică de mai mulți ani. Raportându-ne la noua procedură, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligații bugetare neplătite la finele trimestrului 1 2016.

Procedura efectivă a fost adoptată prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevăzut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regăsi în lista datornicilor.Potrivit reglementărilor anterioare, o persoană fizică era prezentată în lista datornicilor dacă înregistra obligații restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfășurau activități independente sau profesii libere apăreau pe această listă dacă obligațiile restante sunt mai mari de 500 lei.

Actul normativ aduce o îmbunătățire a procedurii de publicare a listei datornicilor, în sensul majorării plafoanelor de la care debitorii vor apărea pe această listă.

Noile plafoane aplicabile societăților și debitorilor persoane fizice sunt:
a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili;

b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;

c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili;

d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicării listei rămâne nemodificată. Până pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, autoritatea fiscală notifică debitorul cu privire la existența datoriei și la prezentarea acestuia în lista datornicilor.

În termen de 5 zile de la primirea notificării, debitorul are posibilitatea fie să achite obligația restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidența administrației fiscale.

Dacă există eventuale erori, inerente în această activitate, în același termen de 5 zile, trebuie corectate.

În cazul în care contribuabilul nu decide să corecteze eventualele erori în termenul de 5 zile menționat, se presupune că datele deținute de autoritatea fiscală sunt corecte.

Foarte important: în cazul în care contribuabilul a efectuat plata datoriei, dar sumele nu au fost distribuite de către autoritatea fiscală din contul unic către obligațiile datorate, prin formularul de notificare este transpusă această situație tot pe seama contribuabilului dacă acesta nu solicită corectarea fișei în termenul de 5 zile acordat.

Prima listă a debitorilor, conform noilor proceduri, trebuie publicată până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite și Canada își închid granițele pentru persoanele care vin din Africa Australă
Statele Unite și Canada își închid granițele pentru persoanele care vin din Africa Australă
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri închiderea graniţelor pentru persoanele care sosesc din opt ţări din Africa ...
OMS consideră noua variantă de COVID-19, pe care a denumit-o Omicron, drept îngrijorătoare
OMS consideră noua variantă de COVID-19, pe care a denumit-o Omicron, drept îngrijorătoare
Noua variantă B.1.1.529 de COVID-19, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept îngrijorătoare ...
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager de birou – 4.000 de lei, inginer mecanic – de la 5.000 de lei
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de recepţioner la Radisson Blu din Capitală, ofertat cu ...