1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

“Prima maşină” se scumpeşte înainte să înceapă. Cât costă acum o maşină prin credit garantat de stat

Guvernul a decis să modifice condiţiile iniţiale ale programului „Prima Maşină”, adresat tinerilor care vor să achiziţioneze un automobil prin credit. Costurile împrumutului garantat de stat cresc prin introducerea unui comision de risc. ECONOMICA.NET îţi arată care vor fi noile condiţii de creditare

 

24 noi, 2014 | ECONOMICA.net

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru programul Prima Maşină modificând, în acelaşi timp, condiţiile de cost. Concret, a fost introdus un comision de risc care majorează costurile totale ale creditului garantat de stat. Astfel, potrivit unui calcul realizat de www.finzoom.ro în cazul unui credit de 58.900 de lei, se adaugă un cost suplimentar de 1.472,5 lei.

Pentru acelaşi împrumut, avansul minim solicitat este de 3.100 de lei iar rata lunară pentru o perioadă de cinci ani ajunge la 1.115 lei. Comisionul de risc este un comision asociat garanţiei care va fi achitat către într-o singură tranşă către Ministerul Finanţelor Publice şi va fi calculat prin formula: (procent comision*valoarea garanţiei* numărul de luni pe care se desfăşoară creditul)/12. Dobânda pentru programul Prima Maşină nu va putea depăşi cu mai mult de trei procente indicele ROBOR la şase luni. Clientul va mai trebui să achite şi un comision de administrare către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM aplicat tot la nivelul garanţiei.

 

Cine se califică pentru un credit prin Prima Maşină

 

Programul „Prima Maşină”, anunţat recent de Guvern şi dedicat tinerilor între 18 şi 35 de ani, are trei mari avantaje comparativ cu produsele clasice de finanţare pentru achiziţia unui automobil. Avansul va fi între 5 şi 10%, la jumătate faţă de nivelurile practicate pe piaţă, dobânda, stabilită prin lege la nivelul maxim egal cu ROBOR la trei luni+3%(aproximativ 6% la actualul nivel ROBOR) mai mică decât pe piaţă şi perioada de creditare de 7 ani, cu doi ani mai mare decât ofertele clasice.

Mai mult, statul garantează 50% din valoarea împrumutului ceea ce va face ca băncile să privească cu mult mai multă încredere dosarele clienţilor. În plus, creditele auto precum şi finanţările în leasing sunt mai mult în euo fapt care presupune asumarea unui risc valutar care, în cazu Prima Maşină nu există avaând în vedere că este vorba despre un împrumut în lei. Singurele oferte de finanţare disponibile în acest moment care se pot compara cu programul guvernamental sunt cele derulate, promoţional, de dealerii Renault şi Ford care oferă clienţilor posibilitatea de a achiziţiona anumite automobile comercializate sub respectivele branduri cu dobândă 0.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO