Prima remaniere a guvernului Grindeanu. Ce miniştri se schimbă şi cine vine la Ministerul Justiţiei

 Liderii PSD-ALDE au decis astăzi, potrivit România TV, prima remaniere a guvernului Grindeanu. Astfel, în funcţia de ministru al Justiţiei a fost numit, conform aceleiaşi surse, fostul judecător CCR Tudorel Toader, în timp ce Mihai Tudose urmează să fie numit ministru al Economiei, iar Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, preia portofoliul IMM-urilor, în locul lui Florin Jianu. Rovana Plumb va prelua la rândul ei portofoliul Fondurilor Europene, înlocuind-o pe Mihaela Virginia Toader.
Economica.net - mie, 22 feb. 2017, 10:41
Prima remaniere a guvernului Grindeanu. Ce miniştri se schimbă şi cine vine la Ministerul Justiţiei

La ora 12.00 a început şedinta Comitetului Executiv National al PSD, unde liderii coaliţiei de guvernare au discutat atat despre ministere cat si despre posibila excludere a primarului de Iasi, Mihai Chirica, sau sanctionarea acestuia.

Fostul judecător CCR, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, întrebat despre eventuala sa nominalizare pentru a ocupa postul de ministru al Justiţiei, că trebuie aşteptată ziua de miercuri, când premierul va face oficial propunerea, el confirmând că se va deplasa la Bucureşti.

Întrebat dacă i s-a avansat propunerea de a prelua ministerul Justiţiei şi dacă va fi nominalizat, de premierul Grindeanu, pentru acest portofoliu, Tudorel Toader nu a negat, dar nici nu a infirmat.

Biografie Mihai Tudose

Mihai Tudose, propus la Ministerul Economiei, a absolvit Facultatea de ştiinţe juridice, a deţinut funcţia de şef birou senatorial, a fost un an jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, din 2000 este deputat, iar în actuala legislatură e co-autor la 16 iniţiative, niciuna economică.

Tudose, în vârstă de 47 de ani, a terminat facultatea în 1994 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.

După ce, în 2006 a urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2007 a obţinut un master în Politici Economice Europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în 2007 a devenit doctor al Academiei Naţionale de Informaţii.

Este membru al FDSN din 1992, apoi timp de patru ani a fost secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene.

Cine este noul ministru al Justitiei – Tudorel Toader, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Tudorel Toader a fost ales anul trecut, pe 11 februarie 2016, rector al UAIC după un tur secund al alegerilor în care a candidat împotriva fostului decan de la Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Liviu Cuțitaru.
Toader este profesor universitar la „Cuza” din anul 2003 şi a avut trei mandate de decan al Facultăţii de Drept începând din 2004.

Înainte de a fi rector la universitatea ieșeană, Tudorel Toader a încheiat un mandat de aproximativ zece ani la Curtea Constituțională, fiind cel mai longeviv judecător, ocupând un mandat integral de nouă ani și un an de interimat, anterior.
De-a lungul carierei şi până în prezent, acesta a fost în mai multe asociaţii sau societăţi care aveau ca domeniu de activitate cel juridic, precum Asociaţia Internaţională de Drept Penal, primind în 2012 Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler din partea preşedintelui României de la vremea respectivă, Traian Băsescu.

Tudorel Toader nu este membru declarat al vreunui partid politic și s-a pronunțat recent ferm împotriva speculațiilor din spațiul public cum că abuzul în serviciu ar fi fost dezincriminat.

Biografie Rovana Plumb

Rovana Plumb, preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, fost europarlamentar, fost preşedinte al ANPC şi al companiei Gerovital, ministru al Mediului din mai 2012. Plumb a fost numită ministru al Mediului în mai 2012, fiind reconfirmată în funcţie la sfârşitul aceluiaşi an, în Guvernul USL, format după alegeri.

La conducerea Ministerului Mediului, Rovana Plumb a înlocuit taxa de primă înmatriculare, pe fondul multiplelor decizii în instanţă de restituire a acesteia, cu timbrul de mediu, din 15 martie 2013. De altfel, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012, precum şi cea anterioară, introdusă în aprilie 2008, contravine articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene. Citeste mai departe aici

Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu a fost directorul general al Poştei Române, membru al Consiliului de Administraţie al Poştei Române şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SN CFR Călători SA. În 2011 a fost ales vicepreşedinte al Raphaels Bank, din Londra, Marea Britanie.

În 2006, Petrescu ocupa funcţia de director pentru Europa, Business Development la Advanced Payment Solutions Ltd, London UK & Europe.

În 2002 era Director Business Development la Chequepoint Ltd, Londra, Marea Britanie, la departamentul Servicii Financiare şi Produse Prepaid.

În 2000 era director executiv pentru Business Development la KfK Ltd, Kent. Citeste mai departe aici

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...