Prima zi cu mall-uri deschise după ordonanţele militare. Cum au reacţionat românii – Galerie foto

Deşi unii analişti se aşteptau ca oamenii să dea năvală în malluri, ieri, în prima zi de redeschidere, în jurul orelor prânzului, mallurile din cartierul Militari, Plaza România şi AFI Cotroceni nu erau extrem de frecventate de clienţi, mai ales că restaurantele din food court sunt încă închise, ca şi cinematografele. De aceea, e greu de spus dacă românii suferă de lipsă de încredere şi de teama de aglomeraţie din cauza pandemiei de coronavirus sau aşteaptă ca oferta să fie completă.
Răzvan Zamfir - lun, 15 iun. 2020, 18:26
Prima zi cu mall-uri deschise după ordonanţele militare. Cum au reacţionat românii - Galerie foto

Plaza România era deja un mall sub presiunea concurenţei AFI Cotroceni, de aceea suprafaţa sa închiriabilă a fost modificată şi acum, este de 38.500 de metri pătrați dedicați zonei comerciale, iar partea care a fost transformată în birouri, Plaza România Offices, ocupă 10.600 de metri pătrați.

Evident, chiar şi în această situaţie, dat fiind şi suprafaţa totală, sub jumătate din cea a AFI Cotroceni, Plaza România părea egal cu sine de dinainte de pandemie.

La AFI Cotroceni, însă, fără aglomeraţia infernală spre şi din mall, lucrurile par mai rele, deşi sunt aproximativ la fel. La ambele funcţionau, conform legii cafenelele/restaurantele cu ieșire direct în exterior, dar fluxul publicului nu era grozav, deși mai mare în AFI Cotroceni, dimensiunea mallului, 90.000 mp, făcea traficul destul de redus să pară meschin, iar direcția clienților era către hipermarket, farmacii și celelalte magazine rămase deschise inclusiv în perioada de restricții maxime.

Cert e că obișnuiții mall-urilor au fost prezenți, dar foarte puțini dintre vizitatorii săptămânali ai mall-urilor din perioada ante-pandemie. Poate și ora și ziua au fost mai nepotrivite, dar având în vedere faptul că piețele agroalimentare sunt pline, nu e neapărat o explicație.

Probabil, cea mai valabilă constă în faptul că majoritatea celor 45 de restaurante din AFI Cotroceni și 21 din Plaza România au rămas închise, ca și cinematografele, considerate încă primejdioase din cauza aglomerației create, mai ales că în ultimele zile numărul de îmbolnăviri raportate de autorități a crescut.

Plaza România e al doilea mall dezvoltat în România, inaugurat în 2004, la un an după București Mall, ambele aparținând companiei Anchor Group. Cotroceni Mall a fost inaugurat în 2009, și extins de la 76.000 mp, la 90.000 mp în 2017. Mall-ul e deținut de compania israeliană AFI Europe, care a ratat în această primăvară tranzacția de circa 300 de milioane de euro prin care cumpăra portofoliul de birouri deținut de NEPI Rockcastle în România, și mai are în portofoliu mall-ul AFI Ploiești și va livra anul acesta AFI Brașov.

De asemenea, AFI Europe, mai controlează proiectele de birouri AFI Park (care va fi extins) și AFI Tech Park din București și AFI Park din Brașov, dar și proiectul rezidențial AFI City din Capitală, care include 190 de apartamente în prima fază.

Te-ar mai putea interesa și
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de reparaţii la trei poduri şi podeţe situate pe raza judeţelor Sibiu şi...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro a crescut în primele ore ale dimineţii peste pragul de 4,88 lei, pe piaţa interbancară, după ce ieri, pentru a ...