Primăria Arad a semnat contractul de achiziţie a şase tramvaie „made in Romania”

Primăria Municipiului Arad a semnat, vineri, contractul de achiziţie a şase tramvaie noi, cu finanţare prin credit acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, valoarea contractului ridicându-se la 6.568.101,30 euro plus TVA.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 14:58
Primăria Arad a semnat contractul de achiziţie a şase tramvaie

Contractul a fost semnat de primarul Gheorghe Falcă şi Gheorghe Sârbu, director general al SC ‘Astra Vagoane Călători Arad’ SA.

‘După 10 ani de mandat am atins obiective pe care nu mă gândeam că le vom atinge, atât la nivel de administraţie cât şi ca dezvoltare economică. În ultimele 12 luni, industria arădeană a crescut cu 17%, exportăm componente de elicoptere şi submarine, vagoane de călători, vagoane marfă, mobilă. Ca valoare a exporturilor, Aradul are de patru ori mai mult decât înainte de ’89. Sper ca după semnarea acestui contract, Aradul să exporte şi tramvaie’, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

El a specificat că prin această achiziţie, municipalitatea încheie un ciclu început în 2006 privind modernizarea infrastructurii liniilor de tramvai. ‘Suntem interesaţi ca într-un oraş care devine din ce în ce mai modern, cu trafic din ce în ce mai puternic, să-i convingem pe cetăţenii noştri sa folosească mijloacele moderne de transport în comun, să folosească din ce în ce mai mult viitoarele piste de biciclete, pentru că şi acolo suntem într-o derulare a unui proiect pe fonduri europene’, a adăugat Gheorghe Falcă.

La rândul lor, reprezentanţii companiei ‘Astra Vagoane Călători Arad’ SA au declarat că acest contract este un succes meritat pentru industria românească, arătându-se încrezători că tramvaiul Imperio Eco va confirma aşteptările municipalităţii şi ale publicului, prin înaltele performanţe tehnice şi standardele de confort pe care le oferă.

Proprietarul grupului de firme Astra Vagoane Călători Arad SA, Valer Blidar, a afirmat că semnarea acestui contract prezintă o mare importanţă, după şase licitaţii pierdute pentru că nu s-a putut demonstra că tramvaiul circulă undeva.
‘În urmă cu doi ani am achiziţionat o licenţă de la Siemens pentru un produs de top, care să aibă cel mai mic consum de energie, să ofere cele mai moderne condiţii de transport şi să aibă cea mai ieftină mentenanţă. Am realizat produsul, l-am omologat, dar din păcate nu l-am putut vinde pentru că la toate licitaţiile trebuia să dovedim că tramvaiul circulă, deşi normele UE prevăd că el poate să fie vândut dacă este omologat. De azi, ne vom putea prezenta produsul la toate licitaţiile şi vom reuşi să demonstrăm că este de top. La Arad, fiind oraşul nostru, preţul de vânzare al celor şase tramvaie va fi de 1,074 milioane euro plus TVA / bucată, un preţ promoţional, compania calculându-şi un profit modic, de 1 leu pe tramvai. Noi nu am vrut profit, ci am vrut să oferim un mijloc de transport modern locuitorilor oraşului Arad’, a spus Valer Blidar.

Directorul general Gheorghe Sârbu a precizat la rândul său că acesta este primul tramvai produs în România după licenţă germană şi va avea cu siguranţă succes în România, având în vedere vechimea parcului de tramvaie, majoritatea nemaifiind conforme normelor europene în domeniu.

‘Tramvaiul ce va fi livrat Companiei de Transport Public Arad corespunde celor stipulate în Caietul de Sarcini al licitaţiei. El va fi unul particularizat, făcut special pentru municipiul Arad. Va avea 27 metri lungime, va circula cu o viteză de 70 km la oră, va avea 40 de locuri pe scaune şi 160 de locuri în picioare şi, de asemenea, va avea şi o zonă destinată persoanelor cu handicap. Demn de menţionat este faptul că este tramvaiul cu cel mai redus consum de energie la nivel mondial, de 0,64 KW/km. Durata de utilizare a tuturor echipamentelor mecanice şi electrice solicitată este de minimum 30 de ani de funcţionare. Toate echipamentele şi componentele trebuie să atingă performanţa de funcţionare pe 600.000 km’, a adăugat Gheorghe Sârbu.

Conform caietului de sarcini, primul tramvai va trebui să fie livrat beneficiarului în 33 de săptămâni de la semnarea contractului, următoarele cinci trebuind să fie livrate în 42 de săptămâni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...