Primăria Bucureşti a adoptat un plan de măsuri care să reducă zgomotul pe Aeroportul Băneasa

Un plan de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiental în zona Aeroportului Internaţional Băneasa Aurel Vlaicu a fost adoptat, marţi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 29 ian. 2016, 07:24
Primăria Bucureşti a adoptat un plan de măsuri care să reducă zgomotul pe Aeroportul Băneasa

În prezent, zona de impact din punct de vedere al zgomotului cuprinde o parte a sectorului 1, cartierul Pipera din oraşul Voluntari şi o parte din localităţile Ştefăneştii de Jos şi Afumaţi.

Conform datelor obţinute în urma realizării hărţii de zgomot pentru traficul aerian 2011, pe durata zilei, valoarea maximă de 70dB admisă a fost depăşită la şase clădiri din cartierul Pipera-Voluntari, iar ţinta de cel mult 65dB a fost depăşită la 204 clădiri din cartierul Pipera-Voluntari. De asemenea, pe durata nopţii, valoarea maximă de 60 dB a fost depăşită la 61 de clădiri din cartierul Pipera-Voluntari din proiectul ANL ‘Henri Coandă’ din sectorul 1 şi din zona delimitată de străzile Ion Ionescu de la Brad, Gherea şi Brodină. Numărul total de persoane expuse la niveluri ce depăşesc valorile limită este de 4.300 pe durata zilei şi 26.600 pe durata nopţii.

Conform planului de acţiune, CN Aeroporturi Bucureşti SA a propus autorităţilor locale să nu continue dezvoltarea urbanistică în perimetrul delimitat de hărţile de conflict şi a proiectului rezidenţial ANL ‘Henri Coandă’.

De asemenea, una dintre măsurile care vor fi luate în următorii cinci ani este acordarea unei cotaţii fiecărei aeronave care utilizează aeroportul, în funcţie de emisia de zgomot. Pe baza acestei informaţii, în timpul nopţii şi al orelor de linişte se pot planifica mişcările aeronavelor. O altă măsură care se va lua în următorii cinci ani va fi modificarea traiectoriilor de zbor de apropiere, respectiv îndepărtare. ROMATSA, în calitate de administrator al traficului aerian, are capacitatea de îmbunătăţire a parametrilor procedurilor de apropiere/îndepărtare a navelor prin reproiectarea acestora.

În planul de acţiune se menţionează că, pentru reducerea zgomotului, CN Aeroporturi Bucureşti SA a luat deja măsuri, precum interzicerea probelor de motor pe platforma de parcare, adiţionată cu măsura de utilizare a echipamentelor de deservire la sol către companiile de handling, care să emită un zgomot cât mai redus.

‘Firesc că nu putem să anulăm zgomotul activităţilor aeroportuare, dar continuăm să implementăm programe de gestiune proactivă, fezabile şi adaptate pentru a reduce şi preveni efectele nedorite ale aterizărilor şi decolărilor aeronavelor’, prevede planul de acţiune.

În contextul modificării legislaţiei de referinţă privind impactul zgomotului ambiental şi trecerea din responsabilitatea PMB în responsabilitatea CN Aeroporturi Bucureşti SA a fost derulat un contract cu SC Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS SA pentru elaborarea hărţilor strategice de zgomot şi a proiectului versiune 0 al planului de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului pentru Aeroportul Băneasa.

Inaugurat în anul 1920, Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu este situat la la 7 kilometri nord de oraş, pe o suprafaţă de 174 ha, dispune de o pistă de 3.200 de metri lungime şi 60 de metri lăţime.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...