Primăria Capitalei ar avea datorii de 1,8 miliarde lei la STB, Termoenergetica și două companii municipale – surse

Primăria Capitalei ar fi strâns datorii de peste 1,8 miliarde de lei la STB, Termoenergetica, Compania Municipală Consolidări și Trustul de Clădiri Metropolitane, au declarat, pentru ECONOMICA.NET , dsurse din interiorul instituției.
Anemona Andone - mie, 13 ian. 2021, 19:27
Primăria Capitalei ar avea datorii de 1,8 miliarde lei la STB, Termoenergetica și două companii municipale – surse

Cele mai mari datorii, de 1,5 miliarde de lei, sunt către Societatea de Transport București (STB), au detaliat sursele ECONOMICA.NET.

La Termoenergetica, PMB ar fi strâns datorii de 170 milioane de lei doar pentru lucrări, exceptând subvenția pentru căldură.

Datorii mari sunt și către Compania Municipală Consolidări, de circa 100 de milioane de lei, mai spun sursele noastre.

Municipalitatea ar mai datora 40 de milioane de lei și Trustului de Clădiri Metropolitane (TCM), antreprenorul lucrărilor de la Pasajul Doamna Ghica și lărgirea Prelungirea Ghencea, în prezent blocate.

Până la 20 de milioane de lei ar fi datoriile cumulate pentru servicii de eco-igienizare, iluminat și altele, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Contactați pentru confirmarea cifrelor, reprezentanții municipalității nu ne-au dat niciun răspuns.

Pe de altă parte, la finele anului trecut, chiar primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a vorbit despre datorii de trei miliarde de lei și despre blocarea conturilor municipalităţii. Acesta a avut atunci o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta înseamnă trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut îngăduinţa Ministerului de Finanţe care ne-a compensat pe termic 300 de milioane de lei. Am avut îngăduinţa marii majorităţi a creditorilor care ne-au eşalonat plăţile. Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiţii. Am făcut o vizită la ministrul de Finanţe şi modul în care am dori să rezolvăm această situaţie, care e un blocaj, este să asumăm pentru 2021 că din banii pe care îi primim de la bugetul naţional şi banii pe care îi colectăm noi din diverse taxe să acoperim cheltuielile de funcţionare şi datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finanţe. să ridicăm nivelul de îndatorare. Avem un mare avantaj, că suntem puţin îndatoraţi pe termen mediu şi lung în comparaţie cu oraşele occidentale. Deci ne putem împrumuta, dacă ne dă voie Ministerul de Finanţe. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus să fac solicitările în scris ca departamentele ministerului să dea un punct de vedere”, a declarat primarul Nicuşor Dan, la postul B1 TV, potrivit Agerpres.

Printre investiţiile blocate din cauza acestei situaţii, el s-a referit la lucrările de extindere din Prelungirea Ghencea sau cele de la staţia de la Glina.

Edilul a declarat că suma pentru care sunt blocate conturile pe investiţii este de 40 milioane lei.

„40 de milioane de lei nu este o sumă aşa de mare la nivelul bugetului Bucureştiului. Noi primim cam 260 – 280 milioane lei de la Guvern, în fiecare lună, din care dăm 60 milioane lei la transportul public, dăm 60 de milioane lei la termie, mai dăm 70 milioane lei la salarii, mai dăm vreo 40 milioane lei ajutoare sociale pe care am asumat că le plătim, mai sunt alte cheltuieli şi nu rămânem cu mare lucru”, a mai explicat atunci Nicuşor Dan.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...