Primăria Capitalei: Bucureştiul e singurul oraş din ţară care a finalizat un plan integrat de calitatate a aerului

PMB transmite, joi, că diminuarea poluării e una dintre priorităţile actualei administraţii după ce Comisia Europeană (CE) a decis să trimită Franţa, Germania, Ungaria Italia, România, Marea Britanie în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea valorilor convenite pentru poluarea aerului.
Economica.net - joi, 17 mai 2018, 19:42
Primăria Capitalei: Bucureştiul e singurul oraş din ţară care a finalizat un plan integrat de calitatate a aerului

„Diminuarea poluarii in Municipiul Bucuresti reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii a Capitalei, care, de la preluarea mandatului, a initiat o serie de masuri care sa produca efecte pe termen scurt, mediu sau lung: imbunatatirea calitatii transportului public, gestionarea traficului, realizarea de benzi unice dedicate transportului public, promovarea transportului alternativ etc. Subliniem faptul ca pana la preluarea mandatului actualei administratii, Capitala Romaniei nu a facut nici un demers concret pentru reducerea poluarii”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei, remis MEDIAFAX.

În mai puţîn de doi ani de zile, specialiştii Municipalităţii au reuşit să definitiveze primul document strategic care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării în Capitală. Este vorba Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICĂ), care cuprinde măsuri pentru următorii cinci ani, în vederea încadrării/menţinerii concentraţiei poluanţilor atmosferici în valorile limita/ţintă, prevăzute de legea 104/2011 şi conformarea cu cerinţele Uniunii Europene.

Reprezentanţii PMB subliniază faptul că Bucureştiul este singurul oraş din România care a elaborat şi finalizat un Plan Integrat de Calitate a Aerului, documentul fiind înaintat spre avizare autorităţii de protecţia mediului, respectiv Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, care ulterior a transmis planul Centrului de Evaluarea Calităţii Aerului din cadrul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) pentru avizarea finală. După avizarea planului de către ANPM, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti urmează să transmită Primăriei Capitalei planul avizat, care, după ce este aprobat de CGMB, va putea fi implementat.

Planul cuprinde 20 de măsuri din care: 13 măsuri vizează reducerea emisiilor poluante rezultate din traficul rutier, patru măsuri vizează sectorul energetic, două măsuri reducerea emisiilor din eroziune eoliană şi o măsură cuprinde acţiuni legate de salubrizarea urbană. Măsurile legate de transportul urban întră în responsabilitatea PMB, METROREX, RATB şi CNAIR, precizează Primăria Capitalei.

Printre măsurile incluse în Planul Integrat de Calitate a Aerului, Primăria Capitalei enumeră : promovarea utilizării transportului public, îmbunătăţirea calităţii transportului public; realizarea de facilităţi park & ride la staţiile cheie de transport public şi staţii de transport intermodale tren/autobuz/metrou; realizarea de benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenţie pentru arterele pe care există trasee de transport în comun; creşterea ponderii utilizării transportului electric public; extinderea şi integrarea superioară a traseelor de transport public de suprafaţă şi subteran, urban; modernizarea şi extinderea, acolo unde este posibil, a arterelor de circulaţie; introducerea unui sistem de transport public cu biciclete; gestionarea traficului în zona centrală; iniţierea unui program de achiziţie biciclete pentru public; măsuri pentru reducerea emisiilor din încălzirea în sectorul rezidenţial; continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor; continuarea modernizării centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de poluanţi; reabilitarea reţelelor de distribuţie primară şi secundară a energiei termice; conservarea/ameliorarea/extinderea spaţiilor verzi din Capitală şi extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene, dar şi măsuri pentru reducerea emisiilor de particule din resuspensie.

Te-ar mai putea interesa și
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum......
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
Când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică, oamenii plătesc cu viața. Acesta este avertismentul ...
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
Directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei ...
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
2024 pare să fie un an de vârf pentru vacanţele de croazieră, turişti cu toate tipurile de buget şi venituri rezervând ...