Primarul municipiului Craiova, Olguța Vasilescu, a anunțat, joi, că la următoarea ședință a Consiliului Local (CL) va propune o hotărâre de anulare a hotărârii de expropriere din Piața Veche, scrie Agerpres.
„În acest moment proiectul este blocat de niște persoane care au solicitat Direcției de Cultură clasarea acelor chioșcuri care au luat foc drept clădiri monument istoric. Direcția de Cultură este obligată să facă procedura de invitare a tuturor arhitecților pe care îi are în instituție ca unul dintre ei să își asume studiul istoric al zonei, astfel încât să se vadă dacă este sau nu oportună această clasare a clădirilor respective. Am avut o discuție cu Direcția de Cultură și ne-au spus că din păcate niciun arhitect nu vrea să vină, pentru că probabil se gândesc și ei la ce ne gândim și noi: acele clădiri nu vor putea fi niciodată clasate ca monumente. Cert este că la ora actuală proiectul este blocat. Este motivul pentru care vă voi propune la ședința următoare ca pe ordinea de zi să figureze un punct de anulare a hotărârii de expropriere din Piața Veche”, a afirmat Olguța Vasilescu.
Conform acesteia, primăria nu poate să își asume să investească acolo două milioane de euro ‘așteptând ceva care nu se știe când va veni’.
„Cert este că acea construcție a sălii de sport este oportună, sportivii o așteaptă. Sunt două sporturi care au făcut cinste orașului nostru: scrima și boxul. Vă voi propune mutarea amplasamentului și studiul de fezabilitate se va transfera pe acel teren, astfel încât să avem și sala de sport cu toată acea zonă de entertainment pentru sportivi și pentru galerii construită în perioada imediat următoare”, a mai spus primarul Craiovei.
Consiliul Local Craiova a aprobat în ședința din 26 septembrie 2024 lista proprietarilor și a sumelor individuale aferente pentru exproprierile care vor fi făcute în Piața Veche unde va fi construit un complex sportiv.
Prin hotărârea nr.380/2024, Consiliul Local al Municipiului Craiova a aprobat declararea de utilitate publică de interes local a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții menționat, aprobându-se și declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publică de interes local, precum și lista proprietarilor ale căror imobile, proprietate privată, sunt afectate de coridorul de expropriere.
„Proiectul în sine este menit să revitalizeze toată zona care acum, hai să recunoaștem, este o șobolăneală, arată foarte urât în zona centrală a orașului. Trebuie odată și odată să luăm decizia și să salubrizăm zona respectivă”, a spus atunci primarul Lia Olguța Vasilescu.
Consilierul USR Cezar Drăgoescu a afirmat că acest obiectiv de investiții putea fi construit oriunde în altă parte, motiv pentru care declararea lui ca fiind de utilitate publică este contestabilă. „Acest proiect putea fi construit oriunde în altă parte. Nu este vorba de un drum sau de o investiție care trebuie neapărat să treacă pe acolo”, a spus el.
Lia Olguța Vasilescu a indicat Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.
„Potrivit art.2 alin.1, lit j din Legea nr. 255/2010, sunt declarate ca fiind de utilitate publică lucrările de interes public local de construcție, reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, pentru construcții administrative, sociale și culturale, de sănătate, învățământ și sport, inclusiv pentru infrastructura aferentă acestora. De asemenea, în conformitate cu prevederile art.2 alin. 21 din același act normativ, expropriatori sunt municipiile, orașele și comunele pentru obiectivele de interes local, inclusiv pentru obiectivele de investiții în parteneriat public – privat ale administrației publice locale. Conform prevederilor legii mai sus menționate, pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ și a oricăror alte entități, precum și cele aflate în proprietatea privată a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, pe care se realizează lucrările de utilitate publică de interes național, județean și local. Cred că este suficient de clar că avem bază legală”, a susținut ea.
Liberalii din Consiliul Local Craiova au declarat pe 4 februarie, într-o conferință de presă, că Tribunalul Dolj a constatat că este ilegală hotărârea CL de expropriere a terenurilor din Piața Veche pe motiv de execuție lucrări de utilitate publică pentru ridicarea unui complex sportiv.
„În septembrie anul trecut, am organizat o conferință de presă în care am sesizat că hotărârea de Consiliu Local Craiova prin care s-a aprobat exproprierea terenurilor din Piața Veche este ilegală. Mai mult, pe data de 24.09.2024, Inspectoratul Județean în Construcții Dolj a constatat că autoritățile au emis certificatul de urbanism în mod nelegal. Având în vedere aceste aspecte, două ONG-uri au acționat în instanță, solicitând constatarea nelegalității și, acum trei zile, Tribunalul Dolj a decis suspendarea acestei HCL”, a afirmat consilierul PNL Florian Gătejescu.
Instanța a dispus suspendarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 380/2024 până la soluționarea definitivă a cauzei.