Primăria discută mâine fuziunea între Termoenergetica și Energetica Servicii la o lună după divizarea lor. Reabilitarea termoficării, în pericol

Consiliul General al Capitalei are, pe ordinea de zi, în ședința din 15 iulie, un proiect de fuziune între Termoenergetica, societate a Primăriei care a moștenit falimentara RADET, și Energetica Servicii, societate care a fost desprină din Energetica, altă firmă a Primăriei.
Mihai Nicuţ - mar, 14 iul. 2020, 11:25
Primăria discută mâine fuziunea între Termoenergetica și Energetica Servicii la o lună după divizarea lor. Reabilitarea termoficării, în pericol

Situația este halucinantă, și poate avea efecte nefaste asupra reabilitării, chiar așa cu țârâita cum se face ea, a sistemului de termoficare din București.

Puțin context. Fuzionează ce s-a divizat acum o lună!

Amintim că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a decis în trecut înființarea a 22 de companii municipale, al căror scop era, de principiu, să presteze serviciile pentru oraș care erau prestate de companiile private ce aveau contracte cu Primăria. Printre ele, a fost înființată și Compania Municipală Energetica, cea care urma practic să preia RADET, regia de distribuție de energie termică a Bucureștiului, cu mari probleme financiare.

Ulterior însă, în urma unei decizii a instanței, înființarea Energetica a fost declarată ilegală. S-a decis înființarea a alte două companii, Termoenergetica, și Energetica Servicii, anul trecut. Prima a preluat rețeaua RADET (care între timp a dat faliment) și serviciul de distribuție a energiei termice în oraș, iar a doua urma să se ocupe de investițiile în infrastructura de termoficare.

Luna trecută, același Consiliu a votat divizarea fostei Energetica,  prin transferul patrimoniului său către companiile municipale Termoenergetica Bucureşti SA şi Energetica Servicii Bucureşti SA.

După cum se vede, acum, la nici o lună distanță, Firea propune fuziunea între Termoenergetica și Energetica Servicii, adică cele două companii care tocmai au fost divizate.

Motivația ar fi ca prin fuziunea prin absorbție a celor două companii, Termoenergetica și Energetica Servicii, ar fi reduse costurile de funcționare, iar calitatea serviciilor oferite de un singur operator va crește, pentru că resursele vor fi alocate mai bine, iar Termoenergetica, societate absorbantă, va beneficia de utilajele celeilalte companii.

Care e pericolul

Această joacă ce pare că nu se mai termină, cu transfer de licență, divizare, apoi fuziune a companiilor care se ocupă de termoficarea Bucureștiului poate avea efecte nefaste asupra însuși reabilitării sistemului, care a început timid. Iată de ce ce.

Termoenergetica este în prezent succesoarea RADET, care a preluat (cu tot cu personal) în administrarea sa atât rețeaua, cât, cel mai important, i s-a delegat dreptul de a presta serviciul public de alimentare cu energie termică a Bucureștiului, după ce RADET a murit. Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a declarat, azi, că Termoenergetica „este o bombă cu ceas a administraţiei Firea”, compania având datorii de 100 de milioane de euro şi aflându-se, practic, în insolvenţă.

Energetica Servicii, înființată acum un an, a început să presteze servicii specifice (reparații la instalații, modernizări în clădirile primăriei, etc), face mentenanța instalațiilor de la Arena Națională și, cel mai important, a primit contractul pentru reabilitarea a 63 km de rețea primară de termoficare, și a început lucrările. Deja se lucrează la două șantiere pe tronsoanele CET Sud-Piața Bobocica și Drumul Taberei, între Parcul Moghioroș și Favorit) și urmează să fie deschis încă unul în Ferentari.

Potrivit unor specialiști în termoficare consultați de noi, re-absorbția Energetica Servicii de către Termoenergetica (fost RADET) are câteva efecte negative previzibile.

În primul rând, Termoenergetica, ce are delegat serviciul de distribuție și furnizare a energiei termice, nu poate, potrivit legii 51/2006, să facă ea investițiile în modernizarea rețelei, proiect ce abia a fost demarat de Energetica Servicii, societate care practic nu va mai exista. Ca să facă modernizările, Termoenergetica trebuie să scoată din nou la licitație lucrările, care să fie contractate din nou de firme private, pentru că ea are delegare de serviciu public și nu poate face decât asta. Cu alte cuvinte, se pierde rațiunea pentru care Firea a înființat societățile municipale și se ajunge exact la situația dinainte. Asta după ce s-a pierdut și timpul.

În al doilea rând, și poate cel mai important, este posibil să fie afectat proiectul de reabilitare a rețelei de termoficare pe bani europeni. După multe amânări, Firea a anunțat în sfârșit, luna trecută, că a depus cererea de finanţare pentru proiectul înscris în POIM “Reabilitarea reţelei de termoficare din Bucureşti”, proeict care presupune o finanțare europeană nerambursabilă de 176 de milioane de euro.

Or, Primăria a anunțat Comisia Europană când a depus cererea de finanțare că acest proiect se va implementa exact prin firma Energetica Servicii, care acum se desființează.

Așadar, singura motivație plauzibilă a fuziunii ar fi că se asigură companiei Termoenergetica resurse suplimentare de la Energetica Servicii, care practic se va desființa: oameni, bani, materialele deja achiziționate dar Termoenergetica nu le va putea folosi pentru modernizare, ci doar pentru reparații.

Contactat de ziarul Libertatea, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, nu a vrut să comenteze subiectul fuziunii celor două companii, dar a dat asigurări că angajații nu vor fi afectați și că nu vor exista reduceri de personal. “Dimpotrivă, noi îi primim pe toți cu brațele deschise. Avem o deficiență foarte mare de personal, avem 3.100 de angajați, de la 7.000 cât avea pe vremuri RADET. Angajații nu vor fi afectați în niciun caz”, a declarat zilele trecute Burghiu pentru Libertatea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...