Primăria Municipiului București dezminte că ar fi folosit banii pentru subvenții pentru plata altor proiecte

Primăria Capitalei contrazice declaraţiile ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, conform cărora PMB ar fi avut bani, a bugetat subvenţiile, dar nu le-a plătit, banii fiind cheltuiţi pe alte proiecte, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 13 oct. 2020, 15:24
Primăria Municipiului București dezminte că ar fi folosit banii pentru subvenții pentru plata altor proiecte

În acest sens, Primăria Capitalei precizează prin intermediul unui comunicat că „veniturile municipiului Bucureşti, similar cu veniturile oricărei administraţii locale, nu au destinaţie specială”.

PMB invocă prevederile art. 7, alin (2) din legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, conform cărora: „Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume”, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte.

„În concluzie, fondurile publice nu au fost cheltuite pentru ‘alte proiecte’, ci pentru funcţionarea tuturor serviciilor publice. De aceea, subliniem că afirmaţia potrivit căreia PMB a deturnat bani de la plata subvenţiilor este falsă. Mai mult, deşi Municipiul Bucureşti a făcut toate demersurile necesare pentru a primi fonduri pentru plăţi restante, potrivit prevederilor OUG 135/2020, solicitarea Municipalităţii a fost respinsă de Ministerul de Finanţe la finalul lunii septembrie 2020. Deci, spre deosebire de alte administraţii locale, Municipiul Bucureşti nu a primit fonduri pentru plata facturilor restante”, mai precizează PMB.

Potrivit aceleiaşi surse, bugetul pe anul 2020 al Capitalei, aprobat de Consiliul General, este de aproximativ 7 miliarde lei. Principalele categorii de cheltuieli bugetate au avut în vedere asigurarea sumelor necesare pentru:

– subvenţii termoficare – 935 milioane lei;

– subvenţii transport în comun – 1,48 miliarde lei;

– utilităţi (iluminat, deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie, alte utilităţi) – 400 milioane lei;

– cheltuieli de investiţii – 1,082 miliarde lei;

– sănătate 463,7 – milioane lei;

– asistenţă socială – 606 milioane lei;

– datorie publică – 314,6 milioane lei;

– despăgubiri civile – 154,7 milioane lei;

– transferuri pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea Municipiului Bucureşti şi pentru investiţiile acestora – de exemplu, pentru cele 19 spitale, 16 teatre şi instituţii de spectacole, parcuri – 911 milioane lei;

– proiecte finanţate din fonduri europene – 677,9 milioane lei.

„Subliniem că Municipiul Bucureşti a direcţionat fonduri, în limita sumelor bugetate/încasate, către toate categoriile de servicii, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Pe tot parcursul anului, ca şi anul trecut, Primăria Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului fie suplimentarea sumelor alocate Capitalei, fie alocarea de sume din Fondul de Rezervă, fie aprobare pentru realizarea de împrumuturi. Şi toate aceste solicitări au rămas fără răspuns”, menţionează PMB.

În ceea ce priveşte gradul de realizare a veniturilor Municipiului Bucureşti, primăria arată că acesta este „de doar 64% la data de 30 septembrie 2020, şi nu 99%, aşa cum în mod incorect” a afirmat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat marţi că Primăria Capitalei a avut bani, a bugetat subvenţiile, dar nu le-a plătit, banii fiind cheltuiţi pe alte proiecte.

„PMB avut bani pentru plata subvenţiilor, dar a deturnat destinaţia banilor! PMB a bugetat banii pentru plata subvenţiilor: transport – 1,4 miliarde lei, energie termică – 935 milioane lei. Veniturile încasate de primărie, aşa cum au fost bugetate, au fost de 99% la 30 septembrie 2020. Prin OUG 135/2020 am pus la dispoziţia primăriilor încă 1 miliard de lei pentru plata facturilor restante. Primăria Bucureşti a avut bani, a bugetat subvenţia, dar nu a plătit subvenţia. Cel mai grav şi penal, banii bugetaţi pentru subvenţie au fost cheltuiţi pe alte ‘proiecte'”, a scris Cîţu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...