1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

News

Primarii Capitalei, Braşovului şi Constanţei au semnat un memorandum de cooperare, înfiinţând o asociaţie de dezvoltare intercomunitară

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, primarul Braşovului, George Scripcaru şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău, au semnat joi un memorandum de cooperare între cele trei oraşe, urmând să înfiinţeze, totodată, o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul turismului, potrivit News.ro.

07 iun, 2018 | News.ro

"Practic, ne-am exprimat acordul de a înfiinţa împreună o asociaţie intercomunitară de dezvoltare durabilă, în special pentru domeniile conectivitate, transport şi turism. Specialiştii vor lucra la platforma juridică, vom avea şi un Statut al asociaţiei, care va fi public. Ce ne dorim este să punem în valoare cele mai importante zone turistice ale României: litoralul, muntele şi Capitala. Ştiu că în orice domeniu, punctul nevralgic este transportul. Avem nevoie de infrastructură, domeniu ce poate fi dezvoltat inclusiv prin astfel de parteneriate”, a declarat joi primarul Capitalei, Gabriela Firea, citată de News.ro.

Potrivit edilului, prin semnarea acestui memorandum de colaborare şi prin înfiinţarea Asociaţiei, se urmăreşte inclusiv atragerea de fonduri europene pentru proiectele iniţiate în comun.

Cele trei oraşe vor integra Planurile de Mobilitate, de exemplu prin punctele intermodale de transport. O altă modalitate de colaborare se referă la proiecte comune de promovare turistică, prin crearea unor pachete turistice integrate.

"Turiştii care au în vedere un sejur pe litoralul românesc vor avea posibilitatea să viziteze şi obiectivele turistice de la munte şi din Capitală şi, similar, cei care vizitează Braşovul sau Bucureştiul vor avea la dispoziţie informaţii despre celelalte zone”, a spus Firea.

Ea a explicat că în perioada următoare, compania municipală înfiinţată de Primăria Capitalei care are ca domeniu de lucru turismul va pregăti astfel de pachete turistice şi va desfăşura şi o campanie de promovare a lor.

Firea a adăugat că vor urma şi alte colaborări cu alte oraşe.

La rândul său, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a vorbit despre Anul Centenar şi despre faptul că prin această axă Bucureşti – Braşov – Constanţa, Dobrogea "se va ancora definitiv de patria-mamă”.

"Reuşim, într-un moment important, la 100 de ani de la Marea Unire şi la 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă, să construim o axă care va ancora definitv Dobrogea de ţară. Am plecat în acest demers de la punctele comune pe care deja le avem. Nu suntem pe un teren arid, avem o fundaţie solidă: avem planurile de mobilitate realizate de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi avem notorietatea zonelor pe care le reprezentăm. Ceea ce se întâmplă astăzi este un lucru firesc şi sper ca, prin indicatorii pe care îi atingem, să mergem către Comisia Europeană, pentru că sunt convins că proiectele pe care le vom genera împreună vor fi apreciate”, a spus el.

Primarul Braşovului, George Scriparu, consideră semnarea acestui memorandum „un pas important”, iar Banca Modială va vedea că se poate lucra în mod direct cu autorităţile locale.

"Cred că este un pas important pe care l-am facut şi Banca Mondială are posibilitatea să vadă că se poate lucra mai bine cu autorităţile locale direct. Am stabilit, împreună, principalul proiect de dezvoltare, care se referă nu numai la nivel local, ci isi propune sa lege orasele intre ele. Dincolo de faptul că ne referim doar la anumite domenii de activitate, cum ar fi turismul, trebuie să înţelegem că turismul fără infrastructură nu e posibil, şi atunci ajungem la mobilitate, la accesibilitate, la ceea ce înseamnă planurile de mobilitate pe care le avem în momentul de faţă structurate, lucrate”, a declarat Scripcaru.

Ciprian Ciucu: E nebunie curată. Nimeni în lume n-a mai auzit de asociaţii de dezvoltare între localităţi aflate la 200-400 de kilometri distanţă

Consilierul general PNL Ciprian Ciucu se declară neîncrezător în legătură cu înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, atrăgând atenţia că această asociaţie este formată din oraşe aflate la mari distanţe între ele. Ciucu spune că această nouă structură doar va toca bani, nu va aduce turişti. Consilierul mai afirmă, de asemenea, că, în timp ce Constanţa e un oraş bogat, dar plin de corupţie, Braşovul e în asociaţie "doar de poză", potrivit News.ro.

"Firea anunţă în direct înfiinţarea Asociaţiei Axa de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa. Fără dezbatere, fără un studiu de oportunitate, aşa, out of the blue (din neant, n.r.)... Privesc cu mare neîncredere acestă nouă construcţie care se adaugă la vreo alte şase-şapte ADI-uri (Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) făcute cu primarii PSD din Ilfov, 24 de companii municipale, 56 de instituţii din subordine, şase sectoare cu alte zeci de instituţii şi firme în subordinea acestora”, a scris Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Consilierul PNL vorbeşte despre „o mafie la PSD Constanţa care şi-a făcut cuib în Primăria Capitalei”, precizând că oraşul este unul cu mulţi bani, dar distrus de corupţie şi incompetenţă, în timp ce Braşovul este în această asociaţie „doar pentru poză”.

Ciucu a adăugat că noua structură nu va atrage turişti, ci doar va toca bani, şi atrage atenţia că această asociaţie este formată din oraşe aflate la mari distanţe între ele

"ŢINEŢI MINTE: nu va face nimic cu această nouă structură, nu va atrage bani sau turişti (şi-a făcut deja firmă de turism!). Va toca doar bani. E nebunie curată: nimeni în lume n-a mai auzit de asociaţii de dezvoltare intercomunitare între localităţi aflate la circa 200-400 de kilometri depărtare!”, conchide Ciprian Ciucu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO