Primarii care vor contracta servicii de cadastrare vor primi un punctaj suplimentar la proiectele din PNDR

Primarii care vor contracta servicii de cadastrare vor putea primi un punctaj suplimentar la proiectele de infrastructură rurală din PNDR 2014-2020, însă această măsură de stimulare trebuie anunţată la Comisia Europeană, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 04 iul. 2016, 18:25
Primarii care vor contracta servicii de cadastrare vor primi un punctaj suplimentar la proiectele din PNDR

‘Am solicitat vicepremierului Dâncu să dea prioritate la cadastrare în extravilan pentru că avem nevoie în agricultură, întrucât, din 2020, fermierii nu vor mai putea primi subvenţii dacă nu vom reuşi cadastrarea. Partea bună este că există fonduri necesare pentru efectuarea cadastrării. Trebuie ca primarii să contracteze serviciile de cadastrare’, a spus Irimescu.

Potrivit sursei citate, se va putea pune în funcţiune un sistem care să încurajeze primarii ce vor contracta servicii de cadastrare.

‘În acest sens, am avut o discuţie cu premierul şi vicepremierul în ultima şedinţă de Guvern şi am stabilit să punem în funcţiune un sistem care să încurajeze primarii care vor contracta servicii de cadastrare prin acordarea unui punctaj suplimentar la proiectele de infrastructură, cum ar fi Măsura 7.2 din PNDR. Am dat în lucru în minister, să ne consultăm cu Comisia Europeană, dacă într-adevăr putem justifica în faţa CE o astfel de măsură. CE poate înţelege justificarea acestei măsuri, dar trebuie să existe bază legală pentru acest lucru’, a precizat Irimescu.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Agenţia Naţională de Cadastru pregătesc un proiect de act normativ care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general şi a terenurilor agricole în special, în registrul de cadastru, a anunţat, pe 28 iunie, premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.

‘Un al treilea act normativ care mie mi se pare important şi pentru care am şi insistat multă vreme este legat de cadastru, de facilitarea înregistrării terenurilor şi imobilelor în registrul de cadastru. Dar, cu precădere, mi se pare important acest lucru pentru terenurile agricole, (…) care îşi pierd din valoare atunci când nu sunt înregistrate în registrul de cadastru şi când ele nu pot fi comercializate sau pot fi comercializate mai dificil şi pot fi valorificate mai greu din punct de vedere economic, inclusiv în sistemul de creditare, în sistemul bancar. MDRAP, împreună cu Agenţia Naţională de Cadastru, vine cu un proiect de act normativ, cu o modificare a legii care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general şi a terenurilor agricole în special’, a spus Cioloş.

Prim-ministrul a atras atenţia că, pentru ca aceste facilităţi să îşi arate roadele, va fi nevoie de implicarea primarilor şi a cetăţenilor.

‘Este un act normativ important pentru că (…) de multe ori dezvoltarea economică este blocată sau slăbită datorită lipsei acestor lucrări de cadastrare. Prin această accelerare a lucrărilor de cadastrare vom putea accelera şi finalizarea implementării legii proprietăţii funciare, care e un deziderat politic de mai mulţi ani de zile, dar care n-a putut fi finalizat de multe ori şi din astfel de motive. Însă, pentru ca aceste facilităţi să poată să-şi arate roadele şi rezultatele, va fi nevoie de implicarea primarilor şi a cetăţenilor şi este unul dintre motivele pentru care săptămâna viitoare organizăm acest forum al autorităţilor publice locale, forum în care vrem să ne întâlnim Guvernul cu reprezentanţi ai primarilor din comune, din oraşe, ai consiliilor judeţene, tocmai pentru a discuta măsuri care să faciliteze decizii în folosul cetăţenilor şi unde e nevoie de conlucrare între Guvern şi autorităţile publice locale. (…) Cadastrul sau accelerarea cadastrării este una din temele pe care le vom dezbate şi săptămâna viitoare, însă venim deja cu câteva decizii care să faciliteze implicarea autorităţilor locale în acest sens’, a mai afirmat Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...