Primarul Andrei Chiliman, dus în arestul poliţiei

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost scos joi seară încătuşat din sediul DNA Ploieşti, după aproximativ şapte ore. Potrivit DNA, Chiliman a fost reţinut pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 05:13
Primarul Andrei Chiliman, dus în arestul poliţiei

Edilul va dus în arestul IJP Prahova, care se află la Câmpina, urmând a fi prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, scrie Agerpres.

La ieşire din DNA, Andrei Chiliman a spus că nu comentează acuzaţiile procurorilor şi a negat că ar fi primit comisioane.

De asemenea, consilierul local Ion Brad, care a fost reţinut de procurori în acelaşi dosar cu Andrei Chiliman, a fost scos încătuşat din sediul DNA Ploieşti anchetatorii urmând să solicite şi pe numele acestuia mandat de arestare preventivă.

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut de procurori pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, urmând a fi prezentat vineri Tribunalului Ploieşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituţiei, în dosar sunt urmăriţi penal Vlad Moisescu şi Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1, ambii pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucureşti, pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

DNA precizează că, încă din 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

‘Suspectul Moisescu coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspecţii Costescu şi Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între suspecţii Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv – filiala sector 1’, susţin procurorii.

DNA arată că diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

‘Concret, grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei. Aceasta din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plăţile efectuate de către Primăria Sectorului 1 Bucureşti către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică menţionată’, au mai reţinut anchetatorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...