Primarul din Herculane, amendat de ASF deoarece nu a anunţat incapacitatea de plată a obligaţiunilor

Autoritatea de Surpaveghere Financiară (ASF) l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, pentru că autoritatea locală nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor şi ratelor de principal pentru o emisiune de obligaţiuni.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 16:18
Primarul din Herculane, amendat de ASF deoarece nu a anunţat incapacitatea de plată a obligaţiunilor

Sancţiunea a fost decisă marţi de ASF, primarul Băile Herculane fiind reprezentant al autorităţii locale, potrivit unei notificări transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Amenda a fost aplicată având în vedere că „Primăria Băile Herculane nu a informat asupra incapacităţii de plată a cupoanelor şi a ratelor de principal (…) nu a asigurat un tratament egal investitorilor în ceea ce priveşte drepturile conferite de deţinerea respectivelor valori mobiliare şi nu a asigurat toate condiţiile necesare investitorilor pentru a-şi exercita drepturile”.

Totodată, ASF a avut în vedere şi că autoritatea locală „nu a respectat obligaţia de a de a desemna, în perioada 24.02.2010 – 25.07.2013, un agent de plată prin intermediul căruia obligatarii să-şi poată exercita drepturile financiare”, potrivit deciziei ASF.

Amenda trebuie achitată la Direcţia de impozite şi taxe locale unde „are domiciliul contraveninentul, în termen de 20 de zile de la comunicare”, iar dacă nu va fi achitată în termenul prevăzut, „se vor lua măsuri în vederea executăţii silite”, potrivit ASF.

Primăria Băile Herculane nu a achitat timp de patru ani costurile aferente unei emisiuni de obligaţiuni din 2006, deşi a transmis semestrial Bursei rapoarte prin care anunţa că urmează să plătească, iar datoria acumulată se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Primăria a atras în martie 2006 suma de 3,1 milioane lei de pe piaţa de capital, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în decembrie 2020 şi listate la Bursa de Valori.

Primăria a început să facă plăţile în contul obligaţiunilor în anul 2008, însă acesta a fost singurul an când investitorii au încasat o parte din banii care le reveneau în contul obligaţiunilor cumpărate.

Din iunie 2009 autoritatea locală nu a mai achitat dobânzile şi o parte din principal, deşi a transmis semestrial la Bursă că urmează să facă plăţile.

Abia după patru ani, la finele lunii iulie din acest an, primăria a anunţat că nu poate să-şi respecte obligaţiile de plată. Primăria Băile Herculane a trimis atunci un raport Bursei în care arăta că pentru emisiunea de obligaţiuni sunt arierate de 1,2 milioane lei, din care 678.000 de lei reprezintă principal de rambursat şi 548.000 de lei dobânzi restante.

„Suma încasată din emisiunea de obligaţiuni a fost de 3,1 milioane lei în data de 7 martie 2006 şi folosită pentru investiţii publice care nu au adus noi venituri în bugetul local. Conform prospectului de emisiune au fost acordaţi doi ani de graţie urmând ca rambursarea să înceapă cu anul 2008, la finele semestrului I. La acea dată Primăria oraşului Băile Herculane înregistra plăţi restante şi arierate provenind din perioada 2006 -2008 şi semestrul I 2008. Veniturile proprii realizate nu au asigurat decât plata cheltuielilor de funcţionare a instituţiei noastre, neavând resurse financiare pentru plata ratelor semestriale şi a dobânzilor la emisiunea de obligaţiuni”, se arată într-un răspuns transmis în luna octombrie de Primăria Băile Herculane la solicitarea MEDIAFAX.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au precizat atunci că instituţia a cerut primăriei să informeze investitorii cu privire la situaţia plăţilor în contul obligaţiunilor după ce a primit o sesizare din partea unui investitor.

„La sfârșitul lunii iunie 2013, ASF a primit o sesizare din partea unui investitor cu privire la încălcarea de către emitentul Orașul Băile Herculane a obligațiilor de plată faţă de obligatari. Precizăm că, începând cu data listării la BVB a emisiunii de obligațiuni de către Orașul Băile Herculane, respectiv 23.12.2009, emitentul a publicat pe website-ul operatorului de piață rapoarte curente privind termenele de plată aferente tranșelor de rambursare a principalului și a cupoanelor. Pornind de la aspectele sesizate, ASF a inițiat o investigație și, totodată, a solicitat emitentului să comunice investitorilor, prin intermediul unui raport curent, situația existentă privind obligațiile de plată aferente împrumutului obligatar. Acest lucru s-a materializat în data de 26.07.2013”, se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea MEDIAFAX în lunas octombrie.

Suma datorată în contul obligaţiunilor (1,2 milioane lei) reprezintă peste 40% din arieratele pe care Primăria Băile Herculane le avea la finele primului semestru, de aproape 2,9 milioane lei, potrivit raportului transmis Bursei la finele lunii iulie.

Pentru achitarea datoriilor Primăria Băile Herculane a solicitat sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Te-ar mai putea interesa și
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile de încărcare pentru vehicule electrice și sisteme fotovoltaice adaptate......
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...