Primarul Londrei promite în campania electorală pentru câștigarea unui nou mandat impunerea de mercuriale pe piața chiriilor

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, şi-a început marţi campania pentru alegerile locale din mai anunţând că în centrul acesteia se va afla controlul chiriilor în capitala britanică, unele dintre cele mai ridicate din Europa, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 14:31
Primarul Londrei promite în campania electorală pentru câștigarea unui nou mandat impunerea de mercuriale pe piața chiriilor

„Singurul domeniu în care nu am realizat progresele pe care le doresc atât de mult este să fac chiriile mai accesibile la Londra. Iar motivul este simplu: pentru că guvernul conservator ne-a împiedicat să facem acest lucru”, a afirmat Sadiq Khan, lansându-şi campania într-un complex de locuinţe sociale din cartierul Hackney, în estul Londrei.

„Au refuzat să ne dea puterea de care aveam nevoie pentru a controla chiriile. Din acest motiv, voi face din alegerile municipale de pe 7 mai un referendum pe acest subiect”, a arătat el.

Primarul Khan are nevoie de autorizare din partea guvernului conservator pentru a putea introduce măsuri de control al chiriilor spre a putea lupta cu creşterea preţurilor în capitala britanică.

Pe site-ul de anunţuri imobiliare rightmove.co.uk, chiria medie lunară în ceea ce se numeşte Greater London (capitala şi aria metropolitană) era de 2.119 lire (2.436 euro) în ultimul trimestru din 2019, în creştere cu 4,2% pe un an. La Londra, tinerii cu vârste între 22 şi 29 de ani cheltuiesc mai mult de jumătate din venitul lor (53%) pentru chirie, conform unui studiu al firmei de audit PwC, apărut în iulie.

Sadiq Khan a atacat bilanţul predecesorului său Boris Johnson, acum prim-ministru, care „s-a preocupat doar să construiască apartamente de lux pentru investitorii străini’ şi căruia ‘nu i-a păsat de locuinţe sociale sau la preţ accesibil”.

„El nu a făcut nimic pentru chiriaşi, chiriile au urcat vertiginos şi numărul persoanelor fără adăpost a crescut de peste două ori în mandatul său”, a mai spus Khan.

Principalul său rival la viitoarele alegeri va fi conservatorul Shaun Bailey, într-o cursă în care mai candidează Rory Stewart, fost conservator devenit independent, liberal-democrata Siobhan Benita şi Sian Berry, co-preşedinte al Verzilor.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...