Primarul municipiului Giurgiu: Gunoiul va fi plătit în funcţie de cantitate, cu saci personalizaţi

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că gunoiul va putea fi aruncat în oraş doar la platforme securizate, monitorizate video, cu acces pe bază de cartelă, sistem de cântărire pentru gunoi şi numai cu saci personalizaţi cu cod de bare pentru fiecare utilizator. 
Economica.net - mar, 14 mai 2019, 17:23
Primarul municipiului Giurgiu: Gunoiul va fi plătit în funcţie de cantitate, cu saci personalizaţi

„La 17 ianuarie a intrat în vigoare Legea 31/2019 privind aprobarea Ordonanţei de Guvern numărul 74, act normativ care a adus o serie de modificări privind obligaţiile pe care autorităţile publice le au de îndeplinit în acest an în materia gestionării deşeurilor, încercând să rezolve şi foarte multe neclarităţi. Astfel, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale au obligaţia să emită hotărâri (…) privind încheierea de contracte conform legislaţiei în vigoare. Acest cadru legislativ privind colectarea selectivă a deşeurilor trebuie realizat până în 2020 şi până acum s-a tot tărăgănat, dar ce este cel mai strict şi care nu mai permite amânare este implementarea, până la 30 iunie, a instrumentului economic: plăteşti pentru cât arunci!”, a spus Nicolae Barbu.

El a afirmat că în municipiu vor exista saci de colectare personalizaţi, vor fi stabilite sancţiuni de aplicat în cazul în care cetăţeanul nu separă în mod corespunzător deşeurile, iar sistemul de tarifare pentru colectarea gunoiului va fi schimbat şi calculat în raport cu greutatea depozitată.

Totodată, se va introduce sistemul de colectare cu „saci personalizaţi care vor avea coduri de bare, identice cu cele de pe cardul ce va fi dat gratuit, de către Primărie”.

Va mai exista un sistem de ticketing, cetăţeanului urmând să i se dea un bon pentru cantitatea de gunoi care a fost depusă.

Primarul consideră că „în momentul în care plăteşti cât arunci, eşti şi responsabil ce şi cât arunci”.

„La bloc, vor fi modernizate şi securizate platformele de gunoi. Se vor închide în totalitate, vor fi monitorizate video, va exista un punct de acces spre zona de gunoi menajer unde eşti cântărit automat. Nu se va deschide accesul fără introducerea cardului. Vor dispărea scormonitorii în containere, amenzile vor creşte spectaculos, la limita maximă, iar pentru deşeurile voluminoase, saltele, mobilă se vor amenaja un fel de insule de colectare selectivă, de asemenea securizate şi accesibile numai persoanelor care au card”, a mai declarat primarul.

El a adăugat că respectivele carduri nu sunt transmisibile, iar gunoiul care se va plăti este doar cel care nu este reciclabil.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...