Prime Kapital intră în Timișoara și Ploiești cu două proiecte rezidențiale cu peste 1.700 de apartamente

Dezvoltatorul de centre comericale și proiecte rezidențiale își mărește portofoliul pe segmentul rezidențial și pregătește lansarea a două noi proiecte rezidețiale în România.
Andrada Ghira - mie, 01 sept. 2021, 22:48
Prime Kapital intră în Timișoara și Ploiești cu două proiecte rezidențiale cu peste 1.700 de apartamente

Prime Kapital are în dezvoltare două proiecte rezidențiale la București și a obținut în luna august autorizația de construcție pentru apartamentele din proiectul mixt Silk District din Iași. Cu noile proiecte, de la Timișoara și Ploiești, compania ajunge la un stoc de dezvoltare de 4.500 de noi apartamente și investiții de peste 431 de milioane de euro. 

Dezvoltatorul a semnat anul acesta un contract de achiziție a unui teren în Timișoara, unde planurile prevăd construcția a 1.252 de apartamente și o investiție de peste 115 milioane de euro, potrivit datelor din raportul financiar al MAS Real Estate, compania cu capital sud-african care este partenerul Prime Kapital în proiectele din Europa de Est. Prime Kapital este cel mai mare acționar al MAS Real Estate, cu o participație de 21,56% din companie.

Prime Kapital cumpără de la producătorul de corpuri de iluminat ELBA un teren de 56.000 de mp de lângă Gara de Nord din Timișoara. ELBA a anunțat în primăvara acestui an că vinde terenul la un preț de 12,5 milioane de euro, care va fi plătit după obţinerea aprobării PUZ-ului şi a autorizaţiei de construire pentru prima parte a construcţiei. Pe lângă apartamente, vor mai fi construite și spații de retail cu o suprafață închiriabilă de 8.000 de mp.

Proiectul de la Ploiești se va construi lângă parcul de retail pe care Prime Kapital îl dezvoltă în parteneriat cu MAS RE pe un teren de zece hectare din fosta platformă Upetrom. Pe terenul care mai rămâne, de 1,8 ha, dezvoltatorul vrea să ridice un proiect rezidențial cu 500 de apartamente, iar bugetul pentru acesta este de 33,4 milioane de euro.

„Dezvoltăm proprietăți rezidențiale de calitate superioară la prețuri competitive. Pandemia i-a determiant pe clienți să aprecieze ceea ce avem de oferit. Suntem foarte încântați că putem îmbunătăți calitatea locuințelor din Timișoara și Ploiești. Construcțiile vor începe în funcție de obținerea autorizațiilor, iar acest lucru depinde de autoritățile locale. Am avut experiențe neplăcute în Voluntari și la Iași. Sperăm că va fi mai bine la Timișoara și la Ploiești”, a declarat pentru Economica.net, Martin Slabbert, CEO MAS RE.

Întârzieri la Iași

Lucrările de infrastructură și de construcție pentru prima fază din proiectul Silk District, care va avea 315 apartamente, erau programate pentru începere în luna iulie, însă autorizația de construcție a fost obținută la începutul lunii august. Lucrările de demolare au început, iar cele de construcție vor fi demarate în septembrie, iar pentru cea de-a doza fază se așteaptă autorizațiile. 183 de rezervări de apartamente au fost transformate în contracte. În total, partea rezidențială va avea 1.500 de apartamente, iar investiția se ridică la 120 de milioane de euro. Dezvoltarea componentei de birouri va fi demarată în funcție de cerere, iar în curând va fi lansată activitatea de pre-închiriere. În total, planurile pentru construcția a circa 114.000 de mp prevăd investiții de 167 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI Compania MAS REI, al cărei acționar majoritar este Prime Kapital, unul dintre cei mai importanți jucători de pe plan local, intenționează să emită obligațiuni verzi în valoare de 300 de milioane de euro, din care BERD va prelua 24,7 milioane de euro.

Două noi parcuri de retail

MAS RE și Prime Kapital au început în aprilie lucrările de construcție la parcurile de retail din Bârlad și Ploiești, iar deschiderile sunt programate pentru luna noiembrie. La Ploiești, 70% din prima fază este deja închiriată, iar la Bârlad, pentru 92% din spații s-au semnat contracte cu chiriași precum Carrefour, Agroland, Dechmann, C&A.
Demarerea construcției pentru mallul din Alba Iulia a fost amânată pentru noiembrie 2021. În ceea ce privește construcția mallului din Pitești, acesta nu are o dată programată, iar compania are un litigiu cu unul dintre cei doi vânzători ai terenului. În noiembrie 2022 este programata construcția Maldova Mall.

Vânzările chiriașilor, mai mari decât înainte de pandemie

MAS Real Estate are o capitalizare bursieră de peste 765 de milioane de euro pe bursa de la Johannerburg, Africa de Sud. Planurile dezvoltatorului sunt de a deține un portofoliu cu o valoare brută a activelor de 2 miliarde de euro până în 2026, se mai arată în raport. Vânzările chiriașilor din centrele comerciale ale MAS RE și Prime Kapital au crescut în primele șase luni din acest an cu 7%, față de aceeași perioadă din 2019.
Această creștere a venit în special de la retailerii de bricolaj, a magazinelor pentru animale și a retailerilor alimentari. Alte categorii, precum cel de divertisment, jucării sau servicii nu și-au revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Compania a realizat un profit de 71 de milioane de euro în anul financiar care s-a încheiat la 30 iunie, față de o pierdere de 20 de milioane de euro înregistrată pentru anul financiar precedent. Veniturile nete din chirii au fost de aproape 27 de milioane de euro.
Te-ar mai putea interesa și
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri şeful......
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties a finalizat achiziția clădirii de birouri Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro, a anunțat compania. ...
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea ...
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea ...
Daraban, CCIR: România nu este în criză economică, ci într-o criză a energiei
Daraban, CCIR: România nu este în criză economică, ci într-o criză a energiei
România nu este în criză economică, ci se află într-o criză a energiei, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei ...