Prime Kapital va finaliza în 2022 apartamentele din Marmura Residence și a vândut 73% dintre cele 277 de unități scoase pe piață

Prime Kapital, dezvoltatorul și investitorul imobiliar fondat de Martin Slabbert și Victor Semionov, după perioada NEPI Rockcastle, se pregătește pentru livrarea începând cu sfârșitul anului viitor a primelor locuințe din Marmura Residence. De asemenea, sud africanii au în lucru Avalon Estate, cu 746 de unități rezidențiale, iar de la anul vor demara construcția Silk District Iași, proiect mixt, care va include, printre altele, câteva mii de apartamente și 50.000 de spații de birouri. Compania lucrează la conturarea unor noi proiecte și a făcut achiziții și în timpul pandemiei.
Răzvan Zamfir - lun, 21 dec. 2020, 19:19
Prime Kapital va finaliza în 2022 apartamentele din Marmura Residence și a vândut 73% dintre cele 277 de unități scoase pe piață

„2020 a fost un an cu multe provocări pentru industria imobiliară, dar și pentru întreaga economie. Anul care tocmai se încheie este într-o mare măsură o poveste despre două lumi, o lume pre-COVID, în care consumul și economia au crescut rapid, urmată de o schimbare peste noapte, ce a afectat drastic volumul cheltuielilor și comportamentul consumatorilor. Prime Kapital a inițiat două strategii în premieră pe piața rezidențială românească –  garantarea returnării depozitelor clienților, măsură ce stă la baza angajamentului nostru de a nu utiliza sumele plătite în avans de clienți pentru finanțarea proiectelor proprii, așa cum ne-am angajat încă de la început. Cea de a doua, vizează sprijinirea clienților pentru achiziționarea unei case, prin intermediul FlexAssist, programul nostru de tip „help-to-buy”, unic pe piață. În acest scop, am extins FlexAssist, oferind o componentă de Solidaritate, ceea ce presupune o ofertă limitată cu reduceri semnificative pentru primii trei ani de durată ai programului”, spune Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Partner Prime Kapital. 

Anul acesta, compania a finalizat și deschis, în august 2020, Dâmbovița Mall, un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 32.000 mp, singurul mall din județul Dâmbovița, parte a unui amplu proiect de regenerare urbană întreprins împreună cu autoritățile locale. De asemenea, compania a avansat lucrările de construcție ale Marmura Residence, proiectul rezidențial din Bucureștii Noi, ce cuprinde blocuri de apartamente în segmentul mediu.

Tot în 2020 au început lucrările la Avalon Estate, un proiect tip gated community, de mari dimensiuni, dezvoltat pe un teren de 8 hectare în imediata vecinătate a principalei zonei de birouri din București, și la Sepsi Value Centre, un centru comercial modern în aer liber cu o suprafață închiriabilă de 17.000 mp, situat în Sfântu Gheorghe.

„Lucrăm constant la noi proiecte a căror identitate o vom face publică la momentul oportun. Și în prezent suntem în plin proces de vânzare a portofoliului MAS RE (partenerul Prime Kapital) din Europa de Vest, o operațiune cu o valoare de aproximativ o jumătate de miliard de euro. Sumele rezultate din acest proces vor fi reinvestite în Europa Centrală și de Est, motiv în plus pentru care în prezent căutăm oportunități de dezvoltare și redezvoltare în întreaga regiune, punând accent pe România”, explică Maggie Kitshoff.

Proiectele în derulare

„După cum menționam anterior, Marmura Residence, dezvoltat în Bucureștii Noi, este în prezent în construcție. Proiectul se întinde pe un teren de 1,5 ha, lângă stația de metrou Jiului, și oferă 465 de apartamente și 6 birouri private. Construcția este într-un stadiu avansat, se lucrează în prezent la structura de rezistență. Am vândut deja 73% din toate clădirile scoase la vânzare. Predarea apartamentelor va începe în trimestrul IV 2021 și ne așteptăm să finalizăm întregul proiect până în trimestrul I 2022”, arată Maggie Kitshoff.

Avalon Estate, un proiect ce însumează 746 de unități (vile, apartamente și case de tip Townhouse) este, de asemenea, în curs de construcție. Compania a obținut din start autorizație de construire pentru întregul proiect, iar în momentul de față construiește o treime din totalul unităților împreună cu infrastructura principală, cum ar fi zona de club, sau o porțiune semnificativă a parcului central care se întinde 2,2 hectare și principalele drumuri interne.

„Am dorit să obținem autorizația de construire pentru întregul proiect, în pofida dimensiunilor sale, ca să ne asigurăm că putem livra un ansamblu rezidențial integrat care este, în opinia mea, cel mai interesant proiect cu densitate redusă și prețuri rezonabile din nordul Bucureștiului. Până în prezent, am vândut 55% din primele clădiri scoase la vânzare, inclusiv toate vilele din faza 1. Cel mai probabil construcția întregului proiect va fi finalizată până în 2024, cu primele 258 de unități livrate și locuite în trimestrul I din 2022, împreună cu 50% din infrastructură și căi de acces, zona de club, piscina naturală și parcul din zona lacului”, susține managing partner-ul Prime Kapital.

În schimb, Silk District, situat în Iași, este un proiect unic de regenerare urbană care va transforma o mare platformă industrială neutilizată în cel mai modern cartier, de tip mixed-use, din al doilea oraș ca mărime din România, spune oficialul firmei. Prime Kapital se află acum în proces de obținere a autorizației de construire, și va demara lucrările la prima fază rezidențială la mijlocul anului 2021, iar echipa de vânzări se va muta pe șantier la începutul anului viitor.

Căutări pe piață

Cum investitorul consideră că fundamentele economice rămân aceleași, acum analizează în detaliu proprietățile și oportunitățile de dezvoltare care oferă o bună vizibilitate și acces facil (auto și transport public), și care sunt amplasate în areale geografice robuste din punct de vedere economic și demografic. Nu în ultimul rând, spune Maggie Kitshoff, va favoriza întotdeauna zonele în care autoritățile publice sunt dornice să sprijine dezvoltarea economiilor locale într-un mod transparent, cu respectarea principiilor pieței libere.

„Suntem într-o continuă expansiune în România și în regiune România este și va continua să fie centrul de greutate al portofoliului nostru și, ca atare, ocupă primul loc în planurile noastre actuale de extindere. Am investit considerabil de-a lungul anilor în economia locală, ceea ce a condus la crearea a zeci de mii de locuri de muncă și taxe plătite la bugetele diferitelor municipalități. În plus, am atras alți investitori pentru care România nu era pe hartă, dar, mai important, am ajutat să îi păstrăm pe tineri în țară și am contribuit la îmbunătățirea nivelului de trai în comunitățile în care am investit”, afirmă Kitshoff.

Potrivit oficialului citat, companie este investitor pe termen lung în România și în Europa Centrală și de Est, iar singurul proces de vânzare în desfășurare este cel al proprietăților MAS REI Western Europe, care valorează circa 356 de milioane de euro, încasări ce vor fi reinvestite în Europa Centrală și de Est, prin dezvoltarea asocierii în comun cu Prime Kapital.

În schimb, oficialul Prime Kapital spune că investitorii au finalizat sau sunt în curs de finalizare a mai multor achiziții. Iar Prime Kapital se află într-o poziție bună acum, chiar dacă anul e marcat de criza sanitară.

„Ambele proiecte rezidențială au o rată de vânzare foarte bună, mai ales având în vedere că sunt doar în primele etape ale construcției. Ritmul se va accelera în 2021, deoarece calitatea proiectelor, a materialelor și designului va deveni evidentă pe măsură ce vom avansa cu lucrările. Cred că atât Marmura Residence, cât și Avalon Estate sunt de departe cele mai interesante proiecte noi de pe piața din București. Clienții care se informează frecvent și participă la webinariile noastre încep să înțeleagă abordarea noastră. Acest lucru începe să fie remarcat în piață, împreună cu profesionalismul echipelor noastre de vânzări, abordarea noastră unică și oferta de produse de calitate”, susține oficialul Prime Kapital.

Cum se adaptează proiectele la situația din piață

„Căutăm să dezvoltăm proiecte durabile care, printre altele, să păstreze – în special în cazul proiectelor de mari dimensiuni – posibilitatea de a adapta mixul de proiect la contextul de piață. Acest lucru a permis ca, într-o dezvoltare precum Silk District, să adaptăm proiectul pentru a accelera dezvoltarea componentei rezidențiale și pentru a menține flexibilitatea proiectului în viitor. Un proiect de tip mixed-use sugerează în principal că anumite funcții sunt combinate într-un mod în care utilizatorii și locuitorii pot accesa serviciile de zi cu zi și facilitățile necesare pe o rază mică (așa-numitul concept de oraș de 15 minute). Termenul de utilizare mixtă nu stipulează care sunt exact funcțiile respective, ci mai degrabă menționează ce are logică din punct de vedere comercial într-o anumită perioadă. Vom păstra această flexibilitate și vom putea planifica dezvoltări diferite în fazele viitoare, în funcție de evoluția cererii, spune Maggie Kitshoff.

Deși a suspendat construcția extinderii de 58.000 mp a Mall Moldova în luna martie, compania nu pare a fi fost afectată sever de pandemie. Cu un grad de ocupare de 95,6% a proiectelor sale, Prime Kapital se așteaptă la o evoluție pozitivă a afacerilor în 2021. 

„Nu cred că 2021 va fi mai complicat decât anul acesta, cu condiția să nu existe mari surprize. 2020 va fi un an greu de învins din această perspectivă, deoarece pandemia a reprezentat un șoc fără precedent și a trebuit să învățăm cu toții să ne adaptăm și să acceptăm acest mediu nou și plin de incertitudine. 2021 ne va oferi fără îndoială un nou set de provocări, pentru că va dezvălui impactul economic complet al pandemiei. Datorită bazei noastre solide de capital, a expertizei extinse și a echipei excepționale, formate din peste 200 de profesioniști care acoperă întregul lanț valoric al dezvoltării imobiliare, suntem într-o formă bună pentru a face față provocărilor actuale și a ne îndeplini angajamentele față de clienții și partenerii noștri. Așteptăm cu nerăbdare să livrăm primul nostru proiect rezidențial în 2021 și să extindem portofoliul nostru rezidențial la 2.000 de unități de înaltă calitate aflate în construcție”, conchide Maggie Kitshoff.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...