Primele contestaţii la licitaţia de un miliard de euro pentru trenuri noi, depuse de cehii de la Skoda şi spaniolii de la Talgo

Cehii de la Skoda şi spaniolii de la Patentes Talgo au depus săptămâna aceasta primele contestaţii la licitaţia pentru achiziţia a până la 80 de trenuri noi ce vor circula pe căile ferate române, contract estimat la aproape un miliard de euro. Vezi cum arată ramele electrice (EMU) produse de cele două firme interesate de licitaţia Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).
Anemona Andone - mie, 17 apr. 2019, 19:00
Primele contestaţii la licitaţia de un miliard de euro pentru trenuri noi, depuse de cehii de la Skoda şi spaniolii de la Talgo

Contestaţia cehilor de la Skoda Transportation a fost depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) luni, 15 aprilie.

O zi mai târziu, pe 16 aprilie, a fost depusă şi contestaţia spaniolilor de la Patentes Talgo SL, conform datelor de pe site-ul CNSC. Contestaţia spaniolilor a fost publicată şi pe platforma de achiziţii publice SICAP în aceeaşi zi.

În contestaţia lor, spaniolii cer modificarea cerinţelor licitaţiei, precum cea privind experienţa similară. Patentes Talgo este nemulţumită de faptul că ofertanţilor li se cere să fi livrat în ultimii trei ani 40 de produse similare. 

„Cerinţa privind experienţa similară este disproporţionată şi menită să restrângă competiţia. 40 de trenuri este un număr prea mare de trenuri pentru o perioadă de trei ani”, spun spaniolii în contestaţia lor.

Ei solicită modificarea cerinţei privind experienţa similară fie prin creşterea perioadei de la trei la cinci ani, fie prin scăderea numărului de trenuri livrate.

Rămâne de văzut ce va decide CNSC în cazul acestor contestaţii şi dacă va mai fi respectat termenul de 3 iunie pentru deschiderea ofertelor.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia a până la 80 de trenuri de călători. Valoarea maximă estimată a contractului este de 4,56 miliarde de lei (957 milioane de euro), adică circa 12 milioane de euro/bucata, inclusiv servicii de mentenanţă.

Licitaţia pentru achiziţia de material rulant nou vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată (la momentul actual) se regăsește în intervalul:

1.707.125.000 lei, fără TVA, contra valoarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță –

4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Operatorul economic care ofertează trebuie să facă dovada că în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii trei ani, a furnizat minim 40 produse similare și a asigurat servicii de mentenanță ale ramelor electrice în valoare de minim 114.288.000 lei, fără TVA, echivalentul a 24.000.000 EUR fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta financiară are o pondere de 80%.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...