Primii călători pe şosele ce n-au fost construite încă. Andrei Capătă, Inginer Geodez in cadrul companiei STRABAG, ne arată cum jocurile pe calculator se pot transforma în drumuri reale

Drumurile nu înseamnă doar piatră și asfalt, aşa cum podurile nu înseamnă doar beton și fier. Prea grăbiți să le parcurgem în drumul nostru spre destinație abia dacă aruncăm o privire superficială în jur, cel mult atrăgându-ne atenţia arcadele construite cu măiestrie sau o cale de rulare ghidată ingenios şi şerpuitor printre peisaje fermecătoare.
Ion Dobreanu - joi, 27 oct. 2022, 12:03
Primii călători pe şosele ce n-au fost construite încă. Andrei Capătă, Inginer Geodez in cadrul companiei STRABAG, ne arată cum jocurile pe calculator se pot transforma în drumuri reale

Suntem pe bicicletă, motocicletă sau în maşină. Şi totuşi, cum am ajuns aici, în mijlocul drumului? Tehnic pare simplu, practic e mult mai complicat şi mai fascinant. Topografia a stat dintotdeauna la baza construirii oricărei şosele, încă de pe vremea romanilor, cei mai faimoşi constructori de drumuri. În zilele noastre principiile sunt în mare parte aceleaşi, dar constructorii de astazi, precum cei de la STRABAG, le-au adaptat şi implementat, s-au specializat şi au performat.

 

Andrei Capata, Inginer Geodez specializat in modelare 3D, de mai bine de şapte ani, vine cu exemplul personal pe acest drum.

„În jurul vârstei de 18 am auzit pentru prima dată de topografie. M-a atras şi mi-a stârnit curiozitatea. La scurt timp am început „călătoria” în domeniul digital şi grafica pe calculator, în prima faza lucrand in plan (2D). Mai târziu, un coleg nou care avusese deja interacțiuni cu modelarea 3D mi-a prezentat un proiect 3D la care participase, iar acest lucru m-a atras nespus şi mi-a stârnit interesul. Astfel, am început sa studiez „autodidact” crearea modelelor 3D”, spune el.

Primul model 3D integral l-a realizat în 2015, pentru Pasajul Ploieşti, iar de atunci cererile au venit una după alta. Clasicul a fost abandonat în detrimentul noului, iar asta nu din capriciu, ci pentru că noile metode permit extragerea mult mai rapidă a datelor şi cantităților relevante, precum și identificarea eventualelor neconcordanțe din proiect, mai eficient decât prin metoda clasică.

Lucrand la STRABAG Andrei şi-a luat licenţa în geodezie, iar printre proiectele importante la care a participat cu modelele sale 3D le aminteşte cu mândrie pe cele pentru Autostrada de la Târgu Mureş, Podul rutier peste Târnava Mica, proiect care a obținut Trofeul Calității din partea Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Pasajul de la Miercurea Ciuc, drumul de legătură între centura Oradea şi autostrada A3 (acum în construcţie).

Dacă un şofer profesionist ar avea acces în biroul lui Andrei Capătă în faza de proiectare a unui drum ar rămâne profund uimit. Practic, ar vizualiza întregul traseu pe care îşi va purta marfa şi ar putea visa că se află chiar acolo, pe drum, dacă nu l-ar trezi din reverie bâzâitul calculatoarelor sau murmurul abia desluşit al laptop-urilor. Asta pentru că un model 3D redat cu acurateţe se apropie într-un mod aproape absolut de realitate, făcând astfel posibilă vizualizarea efectiva a lucrarii încă din faza de licitație si putand fi folosit în continuare până în faza finală a proiectului.

„Cu adevărat spectaculos este atunci când, prin intermediul proceselor digitale de colectare şi interpretare a datelor, progresul de pe șantier poate fi monitorizat in aplicatie în timp real. Prin folosirea conceptului BIM atât generarea cât şi interpretarea acestor date devin mai ușoare şi mai accesibile”, ne spune entuziasmat inginerul Capătă.

Deasemenea, ne spune ca în proiectarea şi construcţia unei lucrari nu sunt neglijate aspectele de securitate, pe cele două paliere ale sale, oamenii şi mediul. Referitor la primul, nu cu mult timp în urmă a avut loc o simulare a unei situații de urgenţă la punctul de lucru din Sibiu. Simularea a atins subiecte ca: factorii de risc, măsurile şi comportamentul adecvat al persoanelor în caz de incendii, acordarea primului ajutor, inclusiv resuscitarea. Metodele de prevenire a evenimentelor nefaste au fost constant subliniate şi s-au ţinut demonstrații practice în care s-a pus accentul pe reacția corectă care trebuie avută în momentele critice.

Cât despre protecţia mediului, STRABAG a îmbinat-o cu implementarea celor mai înalte tehnologii.

„Un exemplu concret este atunci când la un proiect de anvergură, cum ar fi o autostradă, folosim o dronă performantă care vine în completare la Stația totală şi aparatura de tip GNSS. Aceasta scade drastic timpul de lucru şi mărește totodată siguranța celui care face măsurătorile pe traseu”, ne spune Andrei Capătă. Acest lucru nu doar că reduce timpul de colectare a datelor şi deplasările, dar are un efect benefic important atât pe termen scurt dar si pe termen lung, prin diminuarea impactului asupra mediului şi redistribuirea resurselor într-un mod sustenabil.

În cele mai multe cazuri, astfel de proiectări şi simulări seamănă cu un joc pe calculator şi până la un punct poate chiar este, inclusiv în ochii entuziaşti ai specialiştilor. Numai că plăsmuirea aceasta virtuală are avantajul că, atunci când atinge perfecţiunea, este transpusă în realitate şi oferită nouă.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...